Днес си вкорених сакъзчетата за следващата година и реших да споделя моя опит.
Кога да вкореним сакъзчетата?
Всяка година залагам резниците по това време на годината. Всъщност правя го в началото на месец септември, но понеже тази година е много топло, отложих занятието за края на месеца. Но като правило следя прогнозите и когато се очертае една седмица с температури около 25 градуса максимални - действам.
Ето базовия материал, от който ще режа. Важно е сандъчетата да не са поливани в близките 2-3 дни, т.е. почвата да е суха и самите сакъзчета да са леко засушени. Но леко!
На балкона имам 5 сандъчета със сакъзи, които са 3 цвята - бели, розови и червени. Понеже успеваемостта не е 100%, ще се запася и от всеки цвят ще вкореня по 7 резника. Гледам задължително да имат цветове, защото иначе няма как да знаете кое какъв цвят е. Единствено розовото се познава лесно, защото стеблото му е много светло зелено и контрастира с останалите. Бялото пък има доста по-малки листенца от останалите, а също така междувъзлията са през много малко разстояние. Или след всички тези писаници става ясно, че и без цветове се познават кое какво е. Но това се отнася само за моите. За да сте сигурни вие какво вкоренявате, режете с цвят или намерете филиз с цвят и от него режете, като поставяте резниците от съответния цвят на купчина, където има и поне един цвят.

Колко и как да режем
Аз режа от върха около 15-20 до 25см. При тази големина на сакъзчетат няма как да се реже вдървено стебло, както някои питат. Не зная дали успеваемостта при вкореняване на вдървени резници е по-добра, но аз такива никога не съм вкоренявал и не мога да споделя опит. Режа на около 1см под възел - това е важно! Когато избирам какво да режа си правя сметката задължително под почвата, където ще вкореня, да има поне 2 възела.
Подготовка на резниците
След като съм избрал резниците от съответните цветове, пристъпвам към подготовката им. Първо с ножица изрязвам всички листа, които ще попаднат под почвата. Аз за вкореняване използвам кофички от кисело мляко (вкъщи ядем индустриални количества кисело мляко) и в общи линии режа листата на 2/3 височина на кофичка от кисело мляко. Изрязвам и всички цветове и пъпки. Всички! И това се прави постоянно през цялата зима. Задължително трябва да попречите на резниците да цъфтят, защото това отнема от силите на растението. Ако оставяте цветовете и пъпките, вкореняването ще стане много по-трудно, а много вероятно и неуспешно. В тая работа реплики от сорта "Жал ми е" не играят. След тази манипулация ето какво остава от резниците:
Преди подготовката

След подрязването

След това правя още едно нещо, което спомага за образуването на корените. С остър неназъбен нож се цепва на кръст основата на резника там, където сте го изрязали. Цепва се на около 5-7 мм.
След като се цепнат всички резници, се оставят за 2-3 часа, но не потопени във вода. Идеята е изрязаното да изсъхне. Оставят се на сянка, не на слънце, че ще се спаружат. Както виждате, оставил съм по един цвят като етикет.

Съдове и почвен субстрат
Както казах, вкоренявам в кофички от кисело мляко. Почвеният субстрат за вкореняване на резниците е от градинска почва и перлит в отношение 2:1. Ако имате пясък, можете да сложите и малко пясък. Аз обикновено пясък слагам пролетта в сандъчетата на балкона, а на резниците - не. Понеже не пробивам кофичките, ако почвата е тежка и не се полива с мярка, има сериозен риск от загниване на резниците. Ако не сте уверени дали ще "уцелите" с поливането, ви съветвам да си пробиете дупки на съдовете, където ще вкоренявате, за да се оттича излишната вода.
След като си подготвя субстрата, пълня кофичките до 1см. от ръба и леко притискам да се уплътни. Но леко - важно е субстрата да остане водо- и въздухо-пропусклив. Може да сложите някакъв дренаж на дъното на съдовете - например керамзит, перлит или чакъл. Аз не го правя. След това просто забивам резнизите и пак леко притискам почвата около тях. Надписвам си кофичките с перманентен маркер, поливам колкото почвата да се навлажни и ги поставям на югоизточен прозорец.
Снимките горе са от миналогодишната реколта, при това са правени през пролетта. Тези резници от снимките в момента, когато пиша това, са на изчакване - онези няколко часа, в които трябва да изсъхне отрязаното.
Надявам се да съм бил полезен със споделеното. Късмет във вкореняването!
Източник:
http://flowersnet.info/a560/vkoreniavane-na-sakazcheta
Кога да вкореним сакъзчетата?
Всяка година залагам резниците по това време на годината. Всъщност правя го в началото на месец септември, но понеже тази година е много топло, отложих занятието за края на месеца. Но като правило следя прогнозите и когато се очертае една седмица с температури около 25 градуса максимални - действам.
Ето базовия материал, от който ще режа. Важно е сандъчетата да не са поливани в близките 2-3 дни, т.е. почвата да е суха и самите сакъзчета да са леко засушени. Но леко!
На балкона имам 5 сандъчета със сакъзи, които са 3 цвята - бели, розови и червени. Понеже успеваемостта не е 100%, ще се запася и от всеки цвят ще вкореня по 7 резника. Гледам задължително да имат цветове, защото иначе няма как да знаете кое какъв цвят е. Единствено розовото се познава лесно, защото стеблото му е много светло зелено и контрастира с останалите. Бялото пък има доста по-малки листенца от останалите, а също така междувъзлията са през много малко разстояние. Или след всички тези писаници става ясно, че и без цветове се познават кое какво е. Но това се отнася само за моите. За да сте сигурни вие какво вкоренявате, режете с цвят или намерете филиз с цвят и от него режете, като поставяте резниците от съответния цвят на купчина, където има и поне един цвят.

Колко и как да режем
Аз режа от върха около 15-20 до 25см. При тази големина на сакъзчетат няма как да се реже вдървено стебло, както някои питат. Не зная дали успеваемостта при вкореняване на вдървени резници е по-добра, но аз такива никога не съм вкоренявал и не мога да споделя опит. Режа на около 1см под възел - това е важно! Когато избирам какво да режа си правя сметката задължително под почвата, където ще вкореня, да има поне 2 възела.
Подготовка на резниците
След като съм избрал резниците от съответните цветове, пристъпвам към подготовката им. Първо с ножица изрязвам всички листа, които ще попаднат под почвата. Аз за вкореняване използвам кофички от кисело мляко (вкъщи ядем индустриални количества кисело мляко) и в общи линии режа листата на 2/3 височина на кофичка от кисело мляко. Изрязвам и всички цветове и пъпки. Всички! И това се прави постоянно през цялата зима. Задължително трябва да попречите на резниците да цъфтят, защото това отнема от силите на растението. Ако оставяте цветовете и пъпките, вкореняването ще стане много по-трудно, а много вероятно и неуспешно. В тая работа реплики от сорта "Жал ми е" не играят. След тази манипулация ето какво остава от резниците:
Преди подготовката

След подрязването

След това правя още едно нещо, което спомага за образуването на корените. С остър неназъбен нож се цепва на кръст основата на резника там, където сте го изрязали. Цепва се на около 5-7 мм.
След като се цепнат всички резници, се оставят за 2-3 часа, но не потопени във вода. Идеята е изрязаното да изсъхне. Оставят се на сянка, не на слънце, че ще се спаружат. Както виждате, оставил съм по един цвят като етикет.

Съдове и почвен субстрат
Както казах, вкоренявам в кофички от кисело мляко. Почвеният субстрат за вкореняване на резниците е от градинска почва и перлит в отношение 2:1. Ако имате пясък, можете да сложите и малко пясък. Аз обикновено пясък слагам пролетта в сандъчетата на балкона, а на резниците - не. Понеже не пробивам кофичките, ако почвата е тежка и не се полива с мярка, има сериозен риск от загниване на резниците. Ако не сте уверени дали ще "уцелите" с поливането, ви съветвам да си пробиете дупки на съдовете, където ще вкоренявате, за да се оттича излишната вода.

Снимките горе са от миналогодишната реколта, при това са правени през пролетта. Тези резници от снимките в момента, когато пиша това, са на изчакване - онези няколко часа, в които трябва да изсъхне отрязаното.
Надявам се да съм бил полезен със споделеното. Късмет във вкореняването!
Източник:
http://flowersnet.info/a560/vkoreniavane-na-sakazcheta
No comments:
Post a Comment