Вкореняване на сакъзчета

Днес си вкорених сакъзчетата за следващата година и реших да споделя моя опит.

Кога да вкореним сакъзчетата?

Всяка година залагам резниците по това време на годината. Всъщност правя го в началото на месец септември, но понеже тази година е много топло, отложих занятието за края на месеца. Но като правило следя прогнозите и когато се очертае една седмица с температури около 25 градуса максимални - действам.

Ето базовия материал, от който ще режа. Важно е сандъчетата да не са поливани в близките 2-3 дни, т.е. почвата да е суха и самите сакъзчета да са леко засушени. Но леко!


















На балкона имам 5 сандъчета със сакъзи, които са 3 цвята - бели, розови и червени. Понеже успеваемостта не е 100%, ще се запася и от всеки цвят ще вкореня по 7 резника. Гледам задължително да имат цветове, защото иначе няма как да знаете кое какъв цвят е. Единствено розовото се познава лесно, защото стеблото му е много светло зелено и контрастира с останалите. Бялото пък има доста по-малки листенца от останалите, а също така междувъзлията са през много малко разстояние. Или след всички тези писаници става ясно, че и без цветове се познават кое какво е. Но това се отнася само за моите. За да сте сигурни вие какво вкоренявате, режете с цвят или намерете филиз с цвят и от него режете, като поставяте резниците от съответния цвят на купчина, където има и поне един цвят.


Колко и как да режем

Аз режа от върха около 15-20 до 25см. При тази големина на сакъзчетат няма как да се реже вдървено стебло, както някои питат. Не зная дали успеваемостта при вкореняване на вдървени резници е по-добра, но аз такива никога не съм вкоренявал и не мога да споделя опит. Режа на около 1см под възел - това е важно! Когато избирам какво да режа си правя сметката задължително под почвата, където ще вкореня, да има поне 2 възела.



Подготовка на резниците

След като съм избрал резниците от съответните цветове, пристъпвам към подготовката им. Първо с ножица изрязвам всички листа, които ще попаднат под почвата. Аз за вкореняване използвам кофички от кисело мляко (вкъщи ядем индустриални количества кисело мляко) и в общи линии режа листата на 2/3 височина на кофичка от кисело мляко. Изрязвам и всички цветове и пъпки. Всички! И това се прави постоянно през цялата зима. Задължително трябва да попречите на резниците да цъфтят, защото това отнема от силите на растението. Ако оставяте цветовете и пъпките, вкореняването ще стане много по-трудно, а много вероятно и неуспешно. В тая работа реплики от сорта "Жал ми е" не играят. След тази манипулация ето какво остава от резниците:

Преди подготовката















След подрязването
















След това правя още едно нещо, което спомага за образуването на корените. С остър неназъбен нож се цепва на кръст основата на резника там, където сте го изрязали. Цепва се на около 5-7 мм.


След като се цепнат всички резници, се оставят за 2-3 часа, но не потопени във вода. Идеята е изрязаното да изсъхне. Оставят се на сянка, не на слънце, че ще се спаружат. Както виждате, оставил съм по един цвят като етикет.




















Съдове и почвен субстрат

Както казах, вкоренявам в кофички от кисело мляко. Почвеният субстрат за вкореняване на резниците е от градинска почва и перлит в отношение 2:1. Ако имате пясък, можете да сложите и малко пясък. Аз обикновено пясък слагам пролетта в сандъчетата на балкона, а на резниците - не. Понеже не пробивам кофичките, ако почвата е тежка и не се полива с мярка, има сериозен риск от загниване на резниците. Ако не сте уверени дали ще "уцелите" с поливането, ви съветвам да си пробиете дупки на съдовете, където ще вкоренявате, за да се оттича излишната вода.






След като си подготвя субстрата, пълня кофичките до 1см. от ръба и леко притискам да се уплътни. Но леко - важно е субстрата да остане водо- и въздухо-пропусклив. Може да сложите някакъв дренаж на дъното на съдовете - например керамзит, перлит или чакъл. Аз не го правя. След това просто забивам резнизите и пак леко притискам почвата около тях. Надписвам си кофичките с перманентен маркер, поливам колкото почвата да се навлажни и ги поставям на югоизточен прозорец.


Снимките горе са от миналогодишната реколта, при това са правени през пролетта. Тези резници от снимките в момента, когато пиша това, са на изчакване - онези няколко часа, в които трябва да изсъхне отрязаното.

Надявам се да съм бил полезен със споделеното. Късмет във вкореняването!



Източник:
http://flowersnet.info/a560/vkoreniavane-na-sakazcheta

Comments