Много време отлагах да се пробвам с направата на
ядково мляко. Даже не знам защо, след като се оказа най-лесното нещо, което съм
правила до сега. Може би ме притесняваше фактът, че трябва да доя ядки, за да
получа мляко и че има бог знае какви тънкости и тайни в този занаят. Е, няма!
Всичко става за 5-10 минути.
По принцип по магазините могат да се намерят доста
разнообразни млека от зърна и ядки – бадемови, оризови, овесени и т.н., но те
имат няколко основни недостатъка:
- В
по-малките градове изобщо не могат да се намерят
- Те
са пастьоризирани или са претърпели топлинна обработка
- Ако
не са био, са бъкани с разни химикали със сложни имена
- Ако
са био – обедняваш много скоростно
- Нямат
нищо общо като аромат и вкус с домашно приготвеното мляко
- Няма
много разнообразие, докато вкъщи сте ограничени само от собственото си
въображение и желание за експерименти.
Аз лично пробвах всички, които успях да намеря по веригите и
старателно изчетох етикетите им, но не намерих нищо задоволително
Oсновни съставки за почти всички ядкови млека
1 ч. чаша сурови ядки или зърна по избор, киснати във вода
за една нощ
2 1/2 ч. чаши вода (съотношението ядки – вода може да варира
от 1:1 до 1:6, според желаната гъстота)
Ако искате млякото да е подсладено, можете да добавите
предпочитани от вас подсладител и аромат или някои от следните:
Подсладители:
4-5 пресни фурми, мед, кленов сироп, сок от агаве, стевия, рожково брашно
и т.н.
Аромати:
екстракт от ванилия, какао, канела
Разбира се, имайте предвид, че от какаото, канелата и
рожковото брашно, млякото ще се оцвети в шоколадов цвят.
Съвет: Ако правите соево мляко, почти със
сигурност ще искате да го подсладите и ароматизирате, защото остава натрапчив
дъх на сурово вариво.
Начин на приготвяне:
- Отцедете
и измийте ядките/зърната
- Изсипете
ядките и водата в блендер
- Разбийте
много добре
- Прецедете
през марля или тензух
Ако ще добавяте подсладители и аромати, върнете прецеденото
мляко в блендера, добавете останалите съставки (например пресни фурми и
ванилия) и разбийте отново.
Като крайни продукти получавате ядково мляко и пулп.
Не изхвърляйте пулпа!
Той може да се използва за десерти и крекери или козметични
цели. Пулпът може да се замрази в хладилна камера за по нататъшна употреба.
Съхранение
Млякото издържа 3-4 дни в плътно затворен съд в хладилник,
затова е по-добре да се правят по-малки количества, които да се консумират
бързо.
Идеи и предложения
Ядковите млека могат да се ползват за шейкове, смутита,
към зърнени
закуски или в десерти.
- Добавете
един-два банана и супена лъжица какао към млякото и ще получите
вкусен шоколадово-бананов шейк
- Добавете
пресни горски плодове – ягоди, малини, къпини – и ще имате най-свежото
плодово мляко
- Пробвайте
да добавите шепа пресни ментови листа и да изстудите млякото за разхлаждащ
ефект
Експериментирайте с
- орехи
– няма нужда да се киснат
- лешници
- бразилски
орех
- слънчогледови
семки
- да
смесите два вида ядки
No comments:
Post a Comment