Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Sunday, May 8, 2016

ЦЕЛЕБНИ РАСТЕНИЯ – БОЖУР

image
Божурът (Paeonia officinalis) е многогодишно растение, което има характерни червени или мораво-червени цвето­ве, наподобяващи...
Божурът (Paeonia officinalis) е многогодишно растение, което има характерни червени или мораво-червени цвето­ве, наподобяващи розата, зелено де­бело стебло, висо­ко 30-90 см, и дебе­ли, топчести "ко­рени.
Внимание: Цве­товете и листата на божура могат да бъдат отровни, сле­дователно не бива да се прилагат вътреш­но!
От цветовете могат да се приготвят много ароматни води и лосио­ни. Водата от божур се приготвя лесно. Накис­нете 1/2 ч.ч. листа от божур в 1 ч.ч. студена вода. Сложете всичко това в огнеупорен съд. Нека сместа покисне малко, след това я за­топлете за около 10 ми­нути. Махнете съда от котлона и прецедете цветчетата. Охладете в хладилника и я използ­вайте, но за период не повече от една седмица - като освежителен то-ник за лице или тяло. Во­дата от божур може да се прилага и за успокоя­ваща вана.
Използваеми части: корените, кората на стеблото.
Употреба: Въпреки че сравнително рядко на­мира приложение като лечебно средство в ев­ропейската билкова ме­дицина, божурът се из­ползва като болкоуспокояващо средство. Ко­рените могат да са по­лезни при давеща кашли­ца и раздразнения на нервна почва. Когато корените са под форма­та на свещички, облек­чават анални и чревни спазми.
Божурът все още се използва от билкарите като антибактериално, антиспазматично, успо­коително средство, ко­ето също. понижава кръвното налягане и по­дуването.
Прилага се при хемо­роиди, които сърбят и които подуват ануса, (може да има анални цепнатини). Използва се при проблеми със съня, при сънуване на кошма­ри и безсъние, при сто­машни неразположения.
Съдържа: Паенонин, летливо масло, танини и смола.
Приложение: Корени от червен божур - изпол­звайте до 45 г билка в 600 мл вода (достатъч­на за три дози) за забо­лявания като екземи, кожни възпаления, кърве­не от носа и болка при нараняване.
Корени от бял божур -Приема се при проблеми с черния дроб и менст­руални нарушения. При­лаган редовно като то-ник, е идеален за жени, които поддържат кожа­та си красива.
Кора от корените - 30 г билка в 600 мл вода (достатъчна за три до­зи) в комбинация с други билки при заболявания с температура, кървене от носа или ако е доба­вена към лекове за суха екзема.

източник:http://www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/12355.html

No comments:

Post a Comment

Популярни теми