Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 8, 2016

15 суперефективни приложения на магнезиевия сулфат


Солта Епсом, наричана още горчива сол или английска, носи името на местността Епсом в Англия, където в далечни времена била добивана. Тя представлява химично съединение (сол) на сяра и магнезий, с молекулна формула MgSO4*7H2O, t.e. магнезиев сулфат хептахидрат (съдържа седем молекули вода). 

Съдържа сяра – минералът на красотата - за здрави коса и нокти и сияеща кожа. На вид напомня готварската сол (натриев хлорид), но е горчива на вкус, не притежава мирис, има неутрално за кожата pH. Приемана орално действа като осмотично очистително. В по-малки дози действа жлъчегонно (стимулира отделянето на жлъчни сокове).

За какво може да ни послужи английската сол вкъщи? 

В днешно време сме затрупани с продукти, които непрекъснато ни се предлагат от химическите, козметичните и фармацевтичните фирми. Живеем в епохата “на готово” – практически никой вече не държи вкъщи английска сол. А си струва винаги да я имате под ръка - не само, за да бъдете по-здрави, но така ще спестите и пари.

Можете да си правите магнезиеви бани или да си приготвите магнезиево олио от магнезиев сулфат (вместо магнезиев хлорид), то действа ефективно и като дезодорант. Във връзка със съдържанието на магнезиеви и сярни йони, английската сол има разнородно, благоприятно влияние върху нашия организъм:

- детоксикира,

- подмладява,

- релаксира,

- действа противовъзпалително, антибактериално и антисеборейно.

За това, колко е важно поддържането на правилно ниво на магнезий в организма ни е вече ясно. Знаем също, че той по-добре се приема през кожата, отколкото орално под формата на таблетки (за това писахтук).


А за какво ни е нужна сярата? Тя взима участие в много процеси в човешкия организъм. Предпазва например от загрубяване на кожата, разпространяване на кожни изменения, нужна е за здрави коси и нокти, здрави стави и кожа на главата (има противопърхотно действие). Съединенията на сярата играят огромна роля при свързването и отстраняването на тежките метали, които всекидневно попадат в нашите организми от замърсената околна среда (въздух, вода, храна) - действат синергично със селенометионина и витамин Ц, а също с магнезия и цинка. Сярата е необходима на нашия организъм запроизводството на глутатион и металотионеини (частички, прихващащи тежките метали).

За значението на сярата говори д-р Rusell Jaffe. Той си дава сметка колко необходимо е ежедневното доставяне на сяра на организма.Английската сол, наред със здравословната диета, е прекрасен източник на сяра. Английската сол от векове намира много приложения в лечението, домакинството (кухня, баня) и в градината. Днес ще разгледаме най-популярните:

1. Очистително средство – при нужда да се разтвори плоска чаена лъжичка Епсом сол в чаша хладка вода и да се изпие (вкусът е отвратителен, но действа). Посещението на тоалетната е гарантирано понеже магнезиевият сулфат свързва водата в червата (има осмотично действие). Използва се като очистително средство преди диагностични изследвания на стомашно-чревния тракт или преди хирургически процедури. Не бива да се използва като очистително всеки ден. За редовно ходене до тоалетна прилагайте диета, богата на целулоза.

2. Изгонване на охлювите от градината – достатъчно е да се посипе с английска сол земята около растенията, за да не бъдат обезпокоявани от неканени гости.

3. Натурален пестицид и инсектицид – напръскайте вашите градински и балконски растения с разтвор на английска сол, за да отстраните червеите и да прогоните насекомите.

4. Подхранване на растения – понеже магнезият е основна съставка на хлорофила, наторяването с английска сол е много полезно, особено в случаи когато иглолистните ни растения или тревата придобиват кафяв цвят. Английската сол подпомага растежа на всякакви цветя (също саксиени) или зеленчуци: достатъчно е от време на време да се полеят с вода с прибавена английска сол (една лъжица Епсом на 2-4 литра вода). Може да се използва за наторяване на земята преди засаждане на растенията.

5. Омекотяваща сол за пране – към 4 чаши английска сол се добавят 20-25 капки етерично масло по избор. За едно пране прилагаме ¼ чаша.

6. Ухапвания от комари – в чаша вода се разтварят 2 супени лъжици английска сол, с получения разтвор сe напоява марля или пелена, и се прави компрес.

7. Срещу слънчеви изгарания – както горе, приготвя се разтвор от 2 супени лъжици английска сол на една чаша вода и се използва за напръскване на раздразнената кожа.

8. Болки в мускулите и ставите, главоболие и обща умора – към вана с доста топла вода се добавят 2 чаши английска сол. Взема се вана в продължение на 15-20 минути. За по-хубав релакс може да се добави любимо етерично масло. Понеже баните с английска сол действат изключително разтоварващо, могат да се прилагат и при малки деца за “хубав сън”.

9. Пилинг за тяло – шепа сол се разбърква с олио или кокосово масло, може да се прибавят няколко капки етерично масло.

10. Пилинг за лице – половин чаена лъжичка английска сол се разбърква с малко количество масло (арганово или бадемово), гел за миене на лице или някакъв крем за лице. Заради съдържанието на сяра, пилингът действа против акне, антибактериално и антисеборейно. Ако се разбъркат равни части английска сол и мед получаваме пилинг-маска: оставете маската върху лицето за 15-20 минути, масажирайте като с пилинг, изплакнете и  ще се възхищавате пред огледалото на сияещо, хидратирано и почистено лице.

11. Като почистващо средство за плочки и фуги – разбъркайте равни части английска сол и веро: тази микстура отлично чисти плочки и теракота, както и фугите между тях.

12. Маска за коса – забъркайте равни части добър органичен балсам за коса и английска сол. Микстурата се нанася равномерно върху леко влажна коса. След 20 минути старателно се изплаква. Маската, поради съдържанието на сяра, действа антибактериално, противопърхотно, антисеборейно, а също увеличава оптически обема на коса.

13. Вадене на трески – предварителното накисване на пръста в чаша вода с английска сол улеснява изваждането на треска.

14. За омекотяване на стъпалата и при подути стъпала – след цял ден прекаран на крак, отлично ще ви разтовари баня за крака в разтовор на английска сол. Добавят се няколко лъжици английска сол на един леген вода. Такава баня помага също за подутини и болки при навяхване и след удар.

15. За стъпала с неприятна миризма или засегнати от гъбички – натопете стъпалата в разтвор на английска сол (няколко лъжици от солта за леген вода) за 10-15 минути. При гъбички върху ноктите процедурата трябва да се прилага 3 пъти на ден.

Какъв магнезиев сулфат трябва да се купува? 

За лично ползване, със сигурност не този, който се продава в градинарските магазини - той става единствено за градината като средство за прогонване на охлюви. Не го използвайте орално или за козметични цели, понеже такъв градинарски магнезиев сулфат може да съдържа много замърсявания, в това число тежки метали. Положението е подобно на това с магнезиевия хлорид: техническият, който се използва например за размразяване на коли през зимата, не става за къпане или киснене на краката.

Най-добрият избор е закупуването на химически чисти субстанции, обозначени “ЧЗА” (чист за анализ), в икономична опаковка от 1 кг.


източник:http://zdravnaakademia.blogspot.bg/2014/06/19.html

No comments:

Post a Comment

Популярни теми