Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 22, 2016

Подправки


1. Бахар. Родината му е Мексико. Той е отлична добавка за ястия от риба, дивеч, говеждо месо и супи. Използва се при консервиране на туршии и риба.
 
2. Босилек. Ароматната подправка идва от Азия. У нас цъфти юли, август. Цветовете са бели, по-рядко розови. Пресен или изсушен, босилекът се използва за салати, задушени зеленчуци, риба, месни ястия, яйца, пици, спагети, супи , сосове, баници от бутертесто.
 
3. Градинска чубрица. Подходяща е за сандвичи, зеленчукови ястия, кайми, пици, солени кифли и още други вкусотии. 

4. Градински чай (салвия). Произхожда от средиземноморската област. Цъфти през юни и юли. Използва се като подправка на телешко печено, овнешко, говежди и телешки дроб.
 
5. Девесил. Другото му име е селим. Той идва от западна Азия. Цъфти през лятото. Корените дават апетитен вкус на супи, фасул и местни ястия. Листата са чудесна добавка за агнешки специалитети, кайма от телешко и свинско месо и рибни ястия.
 
6. Джожен. Използва се като добавка към зеленчукови ястия, фасул, леща, ориз, агнешко месо.
 
7. Дафинов лист. Произхожда от Мала Азия. Добавя се към ястия с ориз, риба, говеждо,  и овнешко месо. Служи за овкусяване на туршии, марината и сосове. 

8. Див чесън. Едва ли има ястие, което да не обича див чесън – салати,  таратор, чушки,  ястия с пилешко месо, спагети, пици и др.
 
9. Магданоз. Произхожда от Средиземноморието. Той освежава зеленчуковите и месни супи, яхнии, сосове, ориз, спагети, пици, говеждо, свинско месо, дивеч.
 
10. Майоран. Той е лека, приятна подправка, която започва да се използва и у нас. Умело се съчетава с босилек и чер пипер. Добавя се към зеленчукови ястия, тестени изделия, свинско и телешко месо.
 
11. Мащерка. У нас има около 15 вида. Подходяща за зеленчукови и оризови ястия, сосове, черен дроб, пастети, гулаши, говеждо, овнешко и дивеч.
 
12. Розмарин. Идва от Средиземноморието. У нас се отглежда по черноморското крайбрежие и като стайно растение. Слага се към месни супи, свинско и телешко печено, гулаши и др.
 
13. Хрян. Той е родом от Индия. Добавя се към телешко варено, печено месо, свински крачета. Сосът от хрян се използва за заливане на задушена риба и говеждо месо.
 
14. Целина. Корените и листата придават приятен вкус на зеленчукови и месни супи, бульони, ориз, рагу от телешко, говеждо, овнешко и говежди език. (в-к "Женско царство", бр. 2, стр. 30)

15. Ястия:
- Говеждо месо - бахар, босилек, дафинов лист, чили, къри, чесън, джинджифил, риган, мащерка;
- Свинско месо - кимион на семена, чили, кориандър, къри, копър, чесън, джинджифил, розмарин, градински чай, мащерка;
- Агнешко месо - къри, копър, чесън, джоджен, риган, мащерка, розмарин; 
- Телешко месо - дафинов лист, кориандър, копър, чесън, риган, розмарин, градински чай, мащерка;
- Яйца - чили, зелен лук, къри, чубрица, пелин;
- Пилешко и пуешко месо - босилек, дафинов лист, зелен лук, кориандър, къри, чесън, джинджифил, риган, розмарин, градински чай, пелин, мащерка;
- Риба - дафинов лист, зелен лук, кориандър, копър, индийско орехче, градински чай, пелин, мащерка;
- Бобови растения (сушени) - бахар, чили, кориандър, чесън, риган, розмарин, градински чай, чубрица, пелин, мащерка;
- Зелен фасул - босилек, дафинов лист, копър, чесън, риган, розмарин, чубрица, пелин;
- Патлажан - бахар, босилек, чесън, риган, градински чай, пелин;
- Гъби - босилек, копър, чесън, риган, розмарин, пелин;
- Грах - босилек, зелен лук, копър, риган, розмарин, пелин;
- Пипер - кориандър, чесън, риган, мащерка;
- Картофи - кимион на семена, дафинов лист, зелен лук, кориандър, къри, копър, чесън, джоджен, риган, пелин и мащерка;
- Ориз - къри, чесън, градински чай, пелин;
- Спанак - босилек, чесън, индийско орехче, пелин;
- Тиквички - босилек, зелен лук, кориандър, копър, чесън, джинджифил, риган, чубрица, розмарин и пелин;
-Домати - босилек, кориандър, копър, чесън, риган, розмарин, градински чай, чубрица, пелин и мащерка. (сп. "Холистик лигвин", в-к "Л.", бр. 9 - 2003 г.) 


Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3593.0#ixzz4CIUY66F2

No comments:

Post a Comment

Популярни теми