Wednesday, June 22, 2016

Здравец


1. От листата се получава здравецово масло. В народната медицина листата се употребяват под формата на чай при диария, високо кръвно налягане, захарна болест, болки в стомаха и червата. Изследванията на корените и стеблата на зловонния здравец имат антибактериално действие при стафилококус ауреус, бацилус субтилис. Една с.л. наситнена надземна маса кисне 8 часа в 400 мл. хладка вода.Пие се 3 пъти през деня при болки в стома ха и червата и при диария. (маг.фарм. Ладжев, в-к "Зн.", бр. 4 - 1997 г.)

2. БНМ препоръчва листата на здравеца като ефикасно средство за лечение на хипиртония,, понижава кръвната захар при диабетици. Отварата от коренища на обикновен здравец се приготвя като 2 с-л. от ситно нарязана дрога се варят в продължение на 10 мин. в 2 ч. ч. вода. Пие се 3 пъти на ден по 1 винена чаша. При високо кръвно налягане за укрепване на кръвоносните съдове и при диабетици се препоръчва ежедневно сдъвкване на 1 лист здравец сутрин на гладно. Студен извлек от коренищата се получава, като 2 ч. л. изсушени коренища  се заливат с 2 ч. ч. студена вода. Пие се охладен 3 пъти на ден на равни части. (д-р Н. Пенева, в-к "Зн.", бр. 23 - 2001 г.)

3. Действа капиляроукрепващо, противовъзпалително, повишава имунната система. Прилага се при лечение на високо кръвно налягане като подобрява кръвообращението на сърдечния мускул, разтопява холестериновите камъни в жлъчката, намалява кръвната захар при диабет, при слединфарктно състояние,исхемия и стенокардия. (Тотка Колева, в-к "Трета възраст", бр. 44 - 2002 г.)

4. Обикновеният здравец е многогодишно тревисто растение с дебело коренище. Цялото растение е жлезисто, влакнесто с приятна миризма. На етеричното масло основна съставка е р-цимолът, който се среща и в евкалиптовото и кимионовото терични масла. В здравеца има още танин, слуз, органични киселини, витамин С. Бере се по време на цъфтеж. При диабет се вземат по 2 листа в продължение на 7 дни, след което се прави 7 дни почивка и пак се взема 7 дни и така се редува в продължение на 3 месеца. За чай от здравец се сваряват няколко листа и се пие за премахване на диарията. В народната медицина се използва при болки в областта на сърцето, ентероколит, болки в стомаха и червата. За целта 1 с.л. от билката се залива с 400 мл. вряла вода и кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене. Корени от кръвен здравец с кисел трън, синя тинтява и хвощ за лечение на чернодробна цироза. При сух плеврит се използва корен от кръвен здравец в комбинация с жълт кантарион, синя тинтява, хвощ и камшик. Ефикасен лек срещу високо кръвно налягане може да се получи,  като се вземат 20 бр. карамфилчета, 1 с. л. изсушен здравец и 1 с. л. мащерка. Ако няма сух здравец, може да се поставят 10 пресни листа. Сместа се вари в 500 мл. вода и се вари 10 мин. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно. (Н. Иванова, в-к "Зн.", бр. 46 - 2002 г.)

5. Немските учени са открили, че само в българското масло от здравец съдържанието на герамицин е 65%. То се получава чрез дестилация на листната маса с водни пари. Българските учени установиха, че основните групи вещества са полифенолните съединения - дъбилни вещества, флавоноиди, захарии др. Полифенолните съединения предизвикват голям интерес в науката поради доброто им действие при сърдечно-съдови заболявания, злокачествени образувания, болести на стомашно-чревния тракт. В немската литература се съобщава, че здравецът е високо ценен като афродизиак. В самоковския край е известно, че при дъвчене на листа здравец се понижава кръвното налягане. Максимумът на таниновото съдържание в надземните части е 19% по време на цъфтеж, а в коренищата 30% по време на семеобразуване. Затова е препоръчително листата да се събират през м. май, когато цъфти, а коренищата през септември. Лечебни чайове със здравец: при повишено кръвно налягане: стръкове хвощ - 50 г. листа от имел, листа от глог, листа от бъз 30 г., листа от маточина, лисна от мента, листа от чубрица, дяволска уста по 25 г., листа от бреза, коренища здравец 15 г. и коренища валериана 10 г. Две с. л. от сместа се слагат в 250 мл. вода и се варят 15 мин. Пие се на 3 пъти 1 час преди ядене. При малокръвие: върбинка 25 г., овчарска торбичка, стръкове глухарче, росопас, червнен кантарион, листа орех по 25 г., жълт кантарион 60 г., коренища кръвен здравец 100 г. Две с.л. от сместа се вари в 500 мл. вода 5 мин. Пие се по1 винена чаша 4 пъти преди ядене. След ядене се взема по 1 с. л. мед с копривено брашно. Отделно сутрин на гладно се взема по 1 жълтък с 1 с. л. мед. (в-к "Билка", бр. 2 - 2003 г.)

Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3474.0#ixzz4CIVdalCU

No comments:

Post a Comment

Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Популярни теми