Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 22, 2016

Малина (Rubus idaeus)


(бабинки, тутиника)

1. Листата имат адстрингентно, противовъзпалително и антивирусно действие. Използват се при стомашно чревни заболявания - катари, диарии, колики, хиперацидитет.  (кн. •44)

2. Събират се листата на младите едногодишни стебла и се сушат на сянка и проветриво. Имат тонизиращо и общоукрепващо действие, потогонно, кръвоспиращо, противовъзпалително  и регулиращо храносмилането действие. Цветовете, плодовете и листата се използват при атеросклероза, високо кръвно налягане, след  тежки инфекциозни заболявания, киселини в стомаха. Народната медицина препоръчва малината при чревни и стомашни болки, главоболие, заболявания на дихателните пътища. Външно при възпаление на гърлото, венците, конюнктивити, кожни обриви. (кн.•48, стр. 171)

3. Листата като заместител на руския чай. За плакнене на устата  за гаргара. (Кн.•50, стр. 152)

4. Листата имат  антипиретично и потогоонно действие. Използват се  при простудни заболявания - ангина, грип, при стомашно-чревни и катарални възпаления. (в-к "Зн.", бр. 25 - 1999 г.)

5. Плодът малина в сравнение на много други плодове съдържа доста много калиеви соли, което влияе благоприятно за регулиране на  водния баланс на организма, а високото съдържание на калций и фосфор спомага за нормалното функциониране на мускулната и нервната система, за укрепване на костите и зъбите. Съдържа манганови и медни соли. Прясната малина утолява жаждата и подобрява храносмилането. Лисата й притежават противовъзпалително и бактерицидно действие. Плодът оказва антисептично,  противоревматично, температуропонижаващо и потогонно действие, повишава  противотоксичната дейност на черния дроб и устойчивостта на организма към вирусни и инфекциозни заболявания. В плода се съдържат и стерини, които задържат развитието на атеросклерозата. В народната медицина листата на малината се използват при стомашни и нервни болки, киселини в стомаха, силна и продължителна менструация, главоболие, ревматизъм, стомашни кръвоизливи, за изпотяване при простуда. Плодовете и сокът от малини се използват и сушени при алкохолно опиянение, като отрезвяващо средство. Настойката се приготвя от 20 г. изсушени плодове, които се накисват в 250 мл.  студена вода за 2-3 часа, след което се затоплят и се пие. Запарка се приготвя и от 2 с. л.  ситно нарязани листа от малина, които се заливат с 300 мл. вряла вода. Като изстине и е все още топла, се пие. Запарката се използва за плакнене на устата при възпаление на венците, за гаргара при ангина, фарингит, при различни кожни обриви.  Корените от малината се препоръчват за болни от хемороиди, кожни възпаления, за гаргара при възпаление на гласните струни. Поставя се 1. с. л. корени в 500 мл.  вода да ври 8-10 мин.  и се пие по 100 мл.  3 пъти дневно преди ядене. Запарка от цветовете и листата се препоръчва за лечение на младежки пъпки. С успех се прилага мехлем, приготвен от 1 част пресен сок от малинови листа и 4 части вазелин или краве масло. Единственото противопоказание на малините е при болни от подагра и нефрит поради високото съдържание на пуринови основи. (доц.  Константин Костов, в-к "Билка", бр. 8 - 2003 г.)

Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3540.0#ixzz4CIUqIioT

No comments:

Post a Comment

Популярни теми