Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки:
Домати: белени, нарязани на кубчета и порционирани в торбички. Издържат до следващия сезон
Заготовка за миш-маш: Домат и печена чушка /може и печен патладжан, става и за кьополу/ - нарязани, в найлонови пликове.
Пиле: сварено със зеленчуци и малко сол, обезкостено и замразено на порции за бърза супа /става и за пил.дроб сърма, каша, фрикасе/
Сварената царевица: Оронена с бланширани моркови на кубчета, грах - в найлонови пликове – чудесна заготовка за ориз със зеленчуци
Пушен бекон: когато е голямо парче може да се нареже на тънки филии и да се замрази. Става за завиване на сиренца и кашкавалчета, за печене на скара и т.н.
Бутертесто с разнообразни плънки
Хляб, кекс и питки, нарязани на порционни филии и опаковани по отделно със "свежо" фолио. 30-40 минути се размразява на стайна температура направо във фолиото. Става като току що приготвен само че не е топъл, но иначе мек и вкусен. Не е хубаво да се държи дълго – 1-2 месеца.
Зеленчуци: всичко на кубчета, после във формички за лед или силиконовите за мъфини. Замразяват се и после се слагат в пликчета.
Топчета от кайма за супа
Принцеси - замразени и направо във фурната когато се наложи бързо да сготвим.
Коприва, спанак, лапад: бланширани и в пликчета
Още пликчета със:
Сурови чушки за пълнене, печени чушки /небелени/, цели чери доматчета, смеси за гювеч, печен патладжан, дребни плодове /без костилки/, зелени подправки, сушени зелени подправки /не променят цвета и вкуса си както в бурканчетата
No comments:
Post a Comment