Яйцата
Те са едни от основните доставчици на животински белтъци и
всички видове незаменими аминокиселини. Яйцата съдържат и голямо количество
мазнини, фосфати и витамини А и Д.
Съхранение
· Пресни яйца съхранявайте в специалните гнезда
на хладилника с острата част надолу.
· Срокът за съхранение на яйца в хладилник е 3 -
8 дни и зависи от това колко са били пресни като ги поставяте там.
· Ако натриете черупките на пресни яйца с масло,
зехтин или глицерин, те ше се запазят по-дълго пресни.
· Ако не можете да използвате в момента счупени
вече яйца, сложете ги в чаша, налейте отгоре студена вода, похлупете с чинийка
и така можете да ги запазите за 2 дни в хладилника, без да изсъхнат.
Обработка
· Счупено яйце може да се свари без да изтече, ако към водата се добави малко сол или оцет.
· Ако яйцето се пусне във вряща вода и се вари кратко, се получава твърд белтък и по-течен жълтък.
· Ако яйцето се вари на по-бавен огън, се получава твърд жълтък и по-мек белтък.
· Омлетът не става вкусен, ако сте прекалили с разбиването на яйцата. За да е по-пухкав, към яйцата се добавят мляко, сметана, сирене или по 1 супена лъжица вода на 1 яйце.
Рибата
Рибата и рибните продукти съдържат бетък, почти колкото
месото при това по-лесно усвоим от организма. Те са богати на витамини А, В, Д
и на микроелементи. Важно предимство на рибата, освен полезните хранителни
вещества и разнообразието, което внася в менюто е, че приготвянето й не изисква
дълга топлинна обработка, а това е голямо улеснение за домакинята.
Съхранение
· Рибата не е продукт, подходящ за съхранение във
фризера, защото не можете да сте сигурни дали е абсолютно прясна. Друг въпрос
е, ако около себе си имате рибари. Срокът за съхранение е 2 - 3 месеца.
· Когато купувате риба, за да сте сигурни, че е
прясна, трябва очите й да са бистри и изпъкнали.
· Преди да приберете рибата в хладилника е добре
да я изчистите и посолите.
· Риба можете да съхраните в хладилника 2 - 3
дни, в добре затворен съд.
Обработка
· Рибата няма да мирише на тиня, ако сипете малко
оцет в устата й.
· По-лесно се чисти риба, ако я натриете със сол,
така не се плъзга от ръцете.
· Ако печете рибата във фурната, покрита с
алуминиево фолио, няма да мирише чак толкова.
· Дъската, ножът и ръцете ще измиете от миризмата
на риба с вода и оцет.
· Вкусна пържена риба се получава, ако преди
пържене я накиснете за 10 минути в прясно мляко, след това оваляте в брашно и
пържите в сгорещена мазнина.
· Много приятна е пържената риба, оваляна в
царевично брашно.
· За да стане по-ароматна рибата, която ще
готвите, след като я изчистите измиете, намажете с лимонов сок и увийте с листа
ит целина, копър или магданоз.
Мляко и млечни продукти
Млякото и продуктите от него са незаменима храна за всички
възрасти и през всички сезони. Те внасят в организма най-пълноценните и лесно
усвоими белтъчини. Половин литър мляко осигурява около1/3 от девната нужда на
организма от животински белтък, а освен това повишава усвояването на другите
продукти, с които се приема. Много полезни са и млечните продукти като извара,
сирене, кашкавал, кисело мляко.
Съхранение
· За да не променя вкуса си, млякото трябва да се
съхранява на студено и тъмно място.
· Мляко можете да съхраните в хладилника за 1 - 2
дни.
· За да се запази по-дълго, млякото се сварява с
една супена лъжица захар на литър.
· За да се съхрани по-добре, сиренето се държи в
съд със саламура или вода (ако го предпочитате обезсолено) в хладилника. Там то
се запазва добре в продължение на 5 - 10 дни.
· За да се освежи изсъхнало сирене, трябва да се
постави в мляко, така то омеква отново.
· Кашкавалът няма да изсъхне, ако го сложите в
затворен съд с бучка захар.
Обработка
· За варене на мляко е добре да се използва съд с
двойно дъно.
· За да не загори млякото преди да го налеете
изплакнете съда със студена вода.
· За да не се пресече млякото при варене, сложете
в него щипка хлебна сода.
· Ако намажете ръба на съда, в който варите
млякото с мазнина то няма да изкипи.
· За да се запази витамин С в млякото, то трябва
да се вари на силен огън в захлупен съд.
· Ако прясното мляко е загоряло, трябва да се
прелее в друг съд, да му се добави щипка сол и съдът да се потопи в студена
вода.
Месото
Месата са основен източник на животински белтъци и мазнини
за организма. Съдържа още витамин А, Д, Е и витамини от групата В, минерални
соли - калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и др. Животинският черен дроб е
особено богат на изброените витамини и соли.
Съхранение
· Месото можете да запазите в хладилника за 2 - 3
дни, ако е било прясно и за 3 - 5 дни - замръзено.
· За по продължително време месото е най-добре да
се съхранява в камерата на хладилник или във фризер. Главното, което трябва да знаете
е, че мазните меса имат по-кратък срок за сухранение от сухите. Например,
пилешко, телешко и агнешко месо (не субпродукти) могат да се съхраняват във
фризера от 6 - 8 месеца, а свинското 2 - 4 месеца. Хубаво е месото да се
замръзява без костите, защото с кости срокът на съхранение е по-кратък, а и
заема повече място. Подготвяте месото за замръзяване на пакетчета, подходящи за
едно готвене и отделено по видове - филе, гърди и пр., като най-добре е всяко
пакетче да има надпис с вида на месото и датата на замръзяване. Запомнете!
Веднъж размръзено месо можете да замръзите повторно само, ако вече е сготвено.
Обработка
· Месото се измива на течаща вода преди готвене,
не се кисне дълго във вода, защото част от полезните му сокове ще преминат във
водата.
· Основния принцип при приготвяне на ястия с месо
е, че то се залива с гореща подсолена вода, ако ще се вари или се пуска в
сгорещено олио с малко течност, ако ще се запържва или задушава. Това съсирва
белтъчините по повърхността на месото, така го капсулира и не позволява на
соковете да преминат в бульона. Така месото остава по-сочно и с повече полезни
качества. Тук също важи препоръката, че не бива да се прекалява с топлинната
обработка на месото, най-добре е да се свали от огъня в момента на готовност, а
да не се оставя продължително да ври и да се разварява.
· Когато ползвате замръзено месо, най-добре е
размръзяването му да става на стайна температура. Естествено е, ако разполагате
с микровълнова фурна да размразявате продуктите си в нея, спазвайки
необходимите инструкции.
· Вареното месо ще стане вкусно и крехко, ако
добавите лъжица оцет към водата, в която го варите.
· Сухото месо ще стане по-сочно и вкусно, ако го
шпиковате с парченца сланина. Това се прави най-често при месото от дивеч.
· В началото месото се слага на силен огън, а се
допича на умерен.
· Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода го
залеете с вино.
· Когато печете пиле, риба или друго месо,
намажете ги с лимонов сок, така те ще станат по-вкусни.
· Най-подходящо за скара е месото от гърдите и
врата. Реже се напречно на мускула, защото иначе мускулът се свива и месото
става твърдо.
· Ако искате пържолите или котлетите да са
по-вкусни, 2-3 часа преди да ги приготвите ги начукайте и намажете със смес от
олио, оцет и намачкани скилидки чесън.
· Ако ще печете месо на скара, оставете го за
час-два на стайна температура.
· Големи парчета месо - плешка, бут, цяла птица и
пр. се пекат в по-дълбок съд на силна фурна, като често се поливат със соса,
отделен на дъното на съда.
No comments:
Post a Comment