Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, September 30, 2024

Хранителните продукти - съхранение и обработка

 Яйцата

Те са едни от основните доставчици на животински белтъци и всички видове незаменими аминокиселини. Яйцата съдържат и голямо количество мазнини, фосфати и витамини А и Д.

Съхранение
·      Пресни яйца съхранявайте в специалните гнезда на хладилника с острата част надолу.
·      Срокът за съхранение на яйца в хладилник е 3 - 8 дни и зависи от това колко са били пресни като ги поставяте там.
·      Ако натриете черупките на пресни яйца с масло, зехтин или глицерин, те ше се запазят по-дълго пресни.
·      Ако не можете да използвате в момента счупени вече яйца, сложете ги в чаша, налейте отгоре студена вода, похлупете с чинийка и така можете да ги запазите за 2 дни в хладилника, без да изсъхнат.

Обработка
·      Счупено яйце може да се свари без да изтече, ако към водата се добави малко сол или оцет.
·      Ако яйцето се пусне във вряща вода и се вари кратко, се получава твърд белтък и по-течен жълтък.
·      Ако яйцето се вари на по-бавен огън, се получава твърд жълтък и по-мек белтък.
·      Омлетът не става вкусен, ако сте прекалили с разбиването на яйцата. За да е по-пухкав, към яйцата се добавят мляко, сметана, сирене или по 1 супена лъжица вода на 1 яйце.


Рибата

Рибата и рибните продукти съдържат бетък, почти колкото месото при това по-лесно усвоим от организма. Те са богати на витамини А, В, Д и на микроелементи. Важно предимство на рибата, освен полезните хранителни вещества и разнообразието, което внася в менюто е, че приготвянето й не изисква дълга топлинна обработка, а това е голямо улеснение за домакинята.

Съхранение
·      Рибата не е продукт, подходящ за съхранение във фризера, защото не можете да сте сигурни дали е абсолютно прясна. Друг въпрос е, ако около себе си имате рибари. Срокът за съхранение е 2 - 3 месеца.
·      Когато купувате риба, за да сте сигурни, че е прясна, трябва очите й да са бистри и изпъкнали.
·      Преди да приберете рибата в хладилника е добре да я изчистите и посолите.
·      Риба можете да съхраните в хладилника 2 - 3 дни, в добре затворен съд.

Обработка
·      Рибата няма да мирише на тиня, ако сипете малко оцет в устата й.
·      По-лесно се чисти риба, ако я натриете със сол, така не се плъзга от ръцете.
·      Ако печете рибата във фурната, покрита с алуминиево фолио, няма да мирише чак толкова.
·      Дъската, ножът и ръцете ще измиете от миризмата на риба с вода и оцет.
·      Вкусна пържена риба се получава, ако преди пържене я накиснете за 10 минути в прясно мляко, след това оваляте в брашно и пържите в сгорещена мазнина.
·      Много приятна е пържената риба, оваляна в царевично брашно.
·      За да стане по-ароматна рибата, която ще готвите, след като я изчистите измиете, намажете с лимонов сок и увийте с листа ит целина, копър или магданоз.


Мляко и млечни продукти                                                            

Млякото и продуктите от него са незаменима храна за всички възрасти и през всички сезони. Те внасят в организма най-пълноценните и лесно усвоими белтъчини. Половин литър мляко осигурява около1/3 от девната нужда на организма от животински белтък, а освен това повишава усвояването на другите продукти, с които се приема. Много полезни са и млечните продукти като извара, сирене, кашкавал, кисело мляко.
Съхранение
·      За да не променя вкуса си, млякото трябва да се съхранява на студено и тъмно място.
·      Мляко можете да съхраните в хладилника за 1 - 2 дни.
·      За да се запази по-дълго, млякото се сварява с една супена лъжица захар на литър.
·      За да се съхрани по-добре, сиренето се държи в съд със саламура или вода (ако го предпочитате обезсолено) в хладилника. Там то се запазва добре в продължение на 5 - 10 дни.
·      За да се освежи изсъхнало сирене, трябва да се постави в мляко, така то омеква отново.
·      Кашкавалът няма да изсъхне, ако го сложите в затворен съд с бучка захар.

Обработка
·      За варене на мляко е добре да се използва съд с двойно дъно.
·      За да не загори млякото преди да го налеете изплакнете съда със студена вода.
·      За да не се пресече млякото при варене, сложете в него щипка хлебна сода.
·      Ако намажете ръба на съда, в който варите млякото с мазнина то няма да изкипи.
·      За да се запази витамин С в млякото, то трябва да се вари на силен огън в захлупен съд.
·      Ако прясното мляко е загоряло, трябва да се прелее в друг съд, да му се добави щипка сол и съдът да се потопи в студена вода.


Месото

Месата са основен източник на животински белтъци и мазнини за организма. Съдържа още витамин А, Д, Е и витамини от групата В, минерални соли - калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и др. Животинският черен дроб е особено богат на изброените витамини и соли.
Съхранение
·      Месото можете да запазите в хладилника за 2 - 3 дни, ако е било прясно и за 3 - 5 дни - замръзено.
·      За по продължително време месото е най-добре да се съхранява в камерата на хладилник или във фризер. Главното, което трябва да знаете е, че мазните меса имат по-кратък срок за сухранение от сухите. Например, пилешко, телешко и агнешко месо (не субпродукти) могат да се съхраняват във фризера от 6 - 8 месеца, а свинското 2 - 4 месеца. Хубаво е месото да се замръзява без костите, защото с кости срокът на съхранение е по-кратък, а и заема повече място. Подготвяте месото за замръзяване на пакетчета, подходящи за едно готвене и отделено по видове - филе, гърди и пр., като най-добре е всяко пакетче да има надпис с вида на месото и датата на замръзяване. Запомнете! Веднъж размръзено месо можете да замръзите повторно само, ако вече е сготвено.
Обработка
·      Месото се измива на течаща вода преди готвене, не се кисне дълго във вода, защото част от полезните му сокове ще преминат във водата.
·      Основния принцип при приготвяне на ястия с месо е, че то се залива с гореща подсолена вода, ако ще се вари или се пуска в сгорещено олио с малко течност, ако ще се запържва или задушава. Това съсирва белтъчините по повърхността на месото, така го капсулира и не позволява на соковете да преминат в бульона. Така месото остава по-сочно и с повече полезни качества. Тук също важи препоръката, че не бива да се прекалява с топлинната обработка на месото, най-добре е да се свали от огъня в момента на готовност, а да не се оставя продължително да ври и да се разварява.
·      Когато ползвате замръзено месо, най-добре е размръзяването му да става на стайна температура. Естествено е, ако разполагате с микровълнова фурна да размразявате продуктите си в нея, спазвайки необходимите инструкции.
·      Вареното месо ще стане вкусно и крехко, ако добавите лъжица оцет към водата, в която го варите.
·      Сухото месо ще стане по-сочно и вкусно, ако го шпиковате с парченца сланина. Това се прави най-често при месото от дивеч.
·      В началото месото се слага на силен огън, а се допича на умерен.
·      Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода го залеете с вино.
·      Когато печете пиле, риба или друго месо, намажете ги с лимонов сок, така те ще станат по-вкусни.
·      Най-подходящо за скара е месото от гърдите и врата. Реже се напречно на мускула, защото иначе мускулът се свива и месото става твърдо.
·      Ако искате пържолите или котлетите да са по-вкусни, 2-3 часа преди да ги приготвите ги начукайте и намажете със смес от олио, оцет и намачкани скилидки чесън.
·      Ако ще печете месо на скара, оставете го за час-два на стайна температура.
·      Големи парчета месо - плешка, бут, цяла птица и пр. се пекат в по-дълбок съд на силна фурна, като често се поливат със соса, отделен на дъното на съда.

 

No comments:

Post a Comment

Популярни теми