Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, September 30, 2024

Външна статия: СИЛИЦИЙ

 

Вторият по важност химически елемент след кислорода.

Трябва да признаем, че обръщаме много повече внимание на познатите витамини и минерали като Витамин C, B комплекс, Витамин D и калций. Но какво се случва, ако въпреки редовния прием на витамини, боледуваме често и за дълго, не се чувстваме добре, имаме болки, умората е осезаема и сме лишени от тонус? Може би е време да се замислим за нивото на силиций в нашия организъм и дали то ни е достатъчно.

Какво представлява всъщност силицият? Той е едно от основните структорни вещества в човешкия организъм – вторият по важност химически елемент след кислорода. Именно това прави силицият изключително важен за имунитета минерал. От векове наред, растенията натрупващи силиций (напр. хвощ) били използвани като лечебно средство при състояния, свързани с възрастта, каквито са болестта на Алцхаймер, чупливостта на нокти и коса, труднозарастващите костни счупвания, болките в гърба и ставите, остеопорозата, някои кожни заболявания, възпаленията на сухожилията, труднозарастващите рани и дълбоките бръчки.

Силата на силиция е в умението му да улавя различните болестотворни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, и успешно да ги извежда извън тялото. Интересно е, че той елиминира само вредните бактерии, оставяйки в тялото полезните микроорганизми. Поддържането на достатъчно количество силиций в организма означава, че при най-лекия симптом за поява на опасни бактерии и микроорганизми той ще реагира и възможността да се разболеем съществено намалява.

Ползите от силиция включват:

  • Стимулира възстановяването на костната тъкан, спира развитието на остеопороза.
  • Намалява болките в ставите и изпълнява съществена роля при възстановяване на костния хрущял.
  • Редуцира отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове.
  • Регенерира лигавиците.
  • Забавя процеса на стареене на тъканите. Стимулира метаболизма на клетките и образуването на нови клетки.
  • Предотвратява възпаленията в устната кухина и развитието на кариеси.
  • Предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчката.
  • Уплътнява кръвоносните съдове, предотвратява подкожни кръвоизливи, обилно кървене и облекчава болките по време на менструация.
  • Коригира еластичността и здравината на кожата и косата.
  • Подпомага зрението.
  • Намалява чупливостта на ноктите.
  • Повлиява астма.

Най-важната роля на силиция се състои в поддържането на връзката между мозъка и органите в нашето тяло.

Липсата на силиций в организма предизвиква слаба комуникация между мозъка и отделните органи. Стига се до ситуация, при която мозъкът не може да изпрати към инфектирания орган импулс за унищожаване на лошите бактерии и вируси. Така организмът се оказва безпомощен, което води до безпрепятственото развитие на заболявания и – в крайна сметка – до инфектиране на най-важната човешка телесна течност – кръвта. Замърсената кръв не е асептична и не може да изпълнява своята дезинфекцираща функция, в това число унищожаване на болестотворните организми. Ако силицият е под необходимото ниво се нарушава енергийният баланс в организма, а следователно и обмяната на веществата и жизнените процеси в нашето тяло затихват.

Какви са симптомите при недостиг на силиций:

  • Постоянна умора и разсеяност
  • Изтъняване на косата и чупливи нокти
  • Преждевременно състаряване на кожата
  • Твърде слаба или недоразвита костна система
  • Повишена чувствителност към температурните промени
  • Бавно зарастване на рани
  • Намалена еластичност на кожата и тъканите
  • Склонност към образуване на синини и появата на кървене (повишена пропускливост на съдовете)

Като основни причини за силициевия дефицит се посочват стресът и непълноценното хранене, дължащо се на все по-голямото използване на рафинирани храни.

Необходимостта от силиций при бременните, кърмещите жени и децата, е няколко пъти по-голяма, отколкото за останалите.

Къде има силиций и как да си го набавим в нужното ни количество?

Силиций има в пълнозърнестия хляб (но само в приготвения с натурален квас, защото маята е вид гъба, която буквално “изяжда” силиция), в ръжените и пшеничните трици, в овесените ядки, в нерафинирания ориз, в кората на плодовете (яжте ябълките, крушите, гроздето с обелките), в чесъна, зеления лук и цвеклото, в пчелното млечице, в растителните продукти, богати на целулоза. Много силиций съдържа изворната вода, а в тази от водопровода почти няма. Рафинираните хранителни продукти не съдържат никакъв силиций (това се отнася за всичко, което е приготвено с участието на бяло брашно и бяла захар). Високо количество силиций се съдържа в някои растения като хвощ (до 60%), коприва, подбел.

Като най-добър източник на силиций за човешкия организъм обаче се определя зеолитовият клиноптилолит. Това е така, защото неговото ниво на усвояемост е в пъти по-добро от това на растителните източници. Наред с всички свои ползи, съдържащият се в зеолита силиций повишава още антиоксидантните свойства на витамините  Е, А и С

Силицият е микроелемент, който е от съществено значение за цялостното здраве и функция на човешкия организъм. Той участва в множество функции в организма, включително поддържането на здрави кости, съединителни тъкани и здрава кожа. Силицият се намира във високи концентрации в костите, кожата и косата.

 

Функция

Силицият е микроелемент, който играе различни важни роли в човешкото тяло.

Една от основните му функции е ролята му във формирането и поддържането на здрави кости и съединителна тъкан. Силицият е важен компонент на хидроксиапатита, известен като течен емайл, придаващ на костите здравина и твърдост. Силицият помага за подобряване на производството на колаген – протеин от съществено значение за здравината и гъвкавостта на съединителната тъкан. Колагенът се намира в много части на тялото, включително кожа, сухожилия, връзки и хрущяли. Силицият играе роля и в производството на глюкозамин и протеогликани, които са основни компоненти на хрущяла и други съединителни тъкани.

ForFlex – съдържа високоусвоим глюкозамин: https://botanic.cc/products/forflex/

Силицият е важен и за здравето на кожата и косата. Помага за подобряване на еластичността и стегнатостта на кожата, като същевременно подпомага здравия растеж на косата.

Силицият участва също в метаболизма на въглехидратите, което е важно за производството на енергия в тялото. По-специално помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, която е основният източник на енергия за тялото.

Освен това силицият играе решаваща роля във функцията на имунната система. Той поддържа функцията на белите кръвни телца, които участват в борбата с инфекциите и болестотворните микроорганизми.

Той участва и в процеса на детоксикация на тялото, като подпомага отстраняването на вредните токсини и примеси. Чрез засилване на естествените процеси на детоксикация на тялото, силицият благоприятства цялостното здраве.

Освен това е доказано, че силицият има положителен ефект върху когнитивната функция. Изследванията показват, че минералът действа в подкрепа на умствените резултати, паметта и цялостното здраве на мозъка. Силицият намалява риска от някои свързани с възрастта когнитивни разстройства, като болестта на Алцхаймер.

Препоръчителна дневна доза силиций

Няма официална препоръчителен дневна доза за прием на силиций, тъй като той не се счита за основно хранително вещество. Изследванията обаче показват, че дневният прием на 20-50 mg силиций може да бъде полезен за доброто здраве.

Дефицит на силиций

Дефицитът на силиций е рядък, тъй като повечето хора консумират необходимите количества от минерала чрез диетата си. Въпреки това, дефицит може да възникне при хора, които консумират диета с ниско съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Симптомите на дефицит на силиций могат да включват отслабени кости и слаба съединителна тъкан, както и чупливи нокти и коса.

Превишаване на дневната доза

Не е известен риск от токсичност, свързан със силиция, тъй като тялото е в състояние да елиминира излишните количества чрез урината. Въпреки това, хората, които консумират големи количества силициеви добавки, могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт, включително диария и гадене.

Източници

Силицият се намира в различни растителни храни. Най-често се среща в пълнозърнести култури, плодове и зеленчуци. Например: овес, ечемик, кафяв ориз, цвекло, чушки и листни зеленчуци.

Пълнозърнестите храни, като овес и ечемик, са особено богати източници на силиций. Всъщност проучванията показват, че съдържанието на силиций в пълнозърнестите храни може да бъде до 10 пъти по-високо от това в рафинираните зърна. Плодовете и зеленчуците като цвекло, чушки и листни зеленчуци също съдържат значителни количества силиций.

Съдържанието на силиций в храната може да варира в зависимост от качеството на почвата, в която е отгледана. Ако минералът е наличен в почвата, той ще бъде наличен и в културите, отгледани върху нея. Бедната на силиций почва ще доведе до бедни на силиций храни

Техниките за обработка на храни също могат да повлияят на съдържанието на силиций. Рафинирането на пълнозърнести храни може да премахне част от съдържанието на силиций, докато готвенето на зеленчуци може да увеличи наличието на силиций.

Съществуват и добавки със силиций, обикновено под формата на ортосилициева киселина или холин-стабилизирана ортосилициева киселина.

Като цяло диета, богата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, може да осигури нужното количества силиций. Въпреки това, тези, които са изложени на риск от дефицит или имат по-висока нужда от силиций, могат да се възползват от употребата на добавки.

Ползи за здравето

Консумирането на адекватни количества силиций може да осигури множество ползи за здравето. Може да помогне за укрепване на костите и съединителната тъкан, като същевременно подобрява здравето и външния вид на кожата и косата. Силицият е важен и за метаболизма на въглехидратите и производството на енергия в тялото. Освен това, той играе решаваща роля за функцията на имунната система и процеса на детоксикация на тялото.

Храносмилателните ензими също са от огромно значение за усвояването на хранителни вещества, а често с напредване на възрастта тяхното производство спада драстично.

Enzy-Mill съдържа седемте най-важни храносмилателни ензима: https://botanic.cc/products/enzymill/

Заключение

Силицият е основен минерал, който е важен за здравето на организма. Той играе решаваща роля за формирането и поддържането на здрави кости и съединителна тъкан, като същевременно насърчава здрава кожа и коса. Силицият е широко достъпен в различни храни. Пример за това са пълнозърнестите култури и зелени листни зеленчуци. Включването на храни, богати на силиций, в диетата може да помогне за осигуряване на оптимално здраве.

 


No comments:

Post a Comment

Популярни теми