Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, September 30, 2024

Външна статия: За здрави очи

 Д-р Емилова за зрението и храните

🙂
Доброто зрение е само един от белезите на доброто здраве. Пътят за постигането му е не диетата, а комбинацията от стриктно природосъобразно хранене, активно движение и положителна нагласа към света край нас.
За жалост, в последните години се наблюдават сериозни поражения на очите при все по-млади хора. Причините се виждат с просто око – стрес, компютри, телевизия, пушене, тъпкане с храни боклуци, обездвижване и в същото време-трайна липса на детокс и антистрес програма.
При нездравословен начин на живот и наличие на различни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване, автоимунни и други заболявания, полезните хранителни вещества намаляват, а в организма се натрупват свободни радикали. В резултат от тези процеси се появяват катаракта, макулна дегенерация, ретинопатия, далекогледство, късогледство, слепота.
За добро зрение е необходимо да се премине към балансиран хранителен режим, в който има огромно съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Комфортът на очите се подпомага от пигментите лутеин, зеаксантин, бета-каротин. Те спадат към групата на каротиноидите и се съдържат във висока концентрация в макулата, ретината и пигментите на окото. Голямо съдържание на тези вещества има във всички зеленолистни зеленчуци. Прясното зеле, спанакът са на първо място по съдържание на лутеин и зеаксантин, следвани от руколата, листа от глухарче, тученица, маруля, броколи. Необходимата дневна доза е около 10 мг за лутеин и 2-6 мг зеаксантин. Зеленолистните продукти съдържат и витамини С и от групата В, подпомагащи нервната проводимост. Високо съдържание на тези витамини има в магданоза, целината, ряпата, покълналите семена и ядки.
Витамини от групата В – В6, В12, РР и фолиева киселина предпазват от поява на катаракта, кокоша слепота, инфекции на очите. Храни, от които можем да си ги набавим, са листните зеленчуци, фасула, зърнените култури, елда, смокини, банани, гъби, яйчен жълтък.
Бета-каротин /провитамин А/ има в плодовете и зеленчуците с червен, жълт и оранжев цвят. Такива са моркови, домати, чушки, кайсии, ягоди, малини, тиква. От бета каротина организмът ни си изработва витамин А – ретинол – мощен антиоксидант, предпазващ ретината ни от пораженията на свободните радикали. Важно е да се знае, че приемането на витамин А като част от витаминни комплекси в хранителни добавки крие рискове от предозиране, увреждащо черния дроб. Това е предпоставка и за ракови заболявания. Съвършенството на баланса за производство на витамин А природата ни дава щедро при консумация на естествени храни в тяхната цялост. Така гарантирано получаваме точното количество ретинол, от което в момента има необходимост организма ни.
Профилактика на зрението осъществяват и храните с високо съдържание на витамин Е, омега-3 мастни киселини и цинк. Те отговарят за синтеза на обвивките на невроните, регенерацията и развитието на нервната тъкан и клетките в тялото. Предпазват от конюнктивит и сухота в очите. Съдържанието им е високо в суровите ядки и семена /орехи, слънчоглед, бадеми, сусам, лешници/, ленено, тиквено масло, зехтин, пълнозърнести продукти, авокадо. В дивата, неотглеждана в развъдници риба, и морския крил също също се открива голяма концентрация на така ценната омега-3 есенциална мастна киселина.
Препоръчителни са и т. нар. суперхрани – природни продукти с голямо съдържания на антиоксиданти, фитонутриенти и витамини, борещи се срещу радикалите и токсините при стареене и интоксикация на организма. Такива са червени и черни боровинки, ягоди, малини, къпини, сурово какао, прополис, киноа, нар, водорасли, чиа.
За да се усвоят максимално полезните вещества от организма се препоръчва приемът на зеленчуците и плодовете в суров вид – салати, смутита, фрешове, консумирани веднага след приготвянето им.
Пийте течности. Добрата хидратация на организма подпомага изхвърлянето на токсините от тялото и правилната абсорбция на полезните вещества от храната. Приемайте билкови чайове, изворна или нискоминерализирана вода и избягвайте кофеина.
Изключете всички наситени животински мазнини, солта, рафинираната захар, аспартама, консервантите, алкохола и цигарите.
Поне веднъж в годината останете за 20 дни на плодове, смути, фрешове, билков чай с мед или вода с лимон. После се захранете внимателно и ще се радвате на подобрено зрение, а ако не сте имали проблеми с очите, даже ще виждате кристално чисто. Опитът ми през последните 22 години показва, че след такава програма значително намаляват диоптрите, снижава се очното налягане, състоянието на макулата се подобрява, а операцията за перде може да се отложи с няколко години. Разбира се, промяната в диоптрите или лечението се прави само след консултация с офталмолог.
Грижете се за очите си! Красотите, които ясно може да видите, зареждат със светли емоции и здраве.

No comments:

Post a Comment

Популярни теми