Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 22, 2016

Ягода (Fragaria vesca)


(готка, зуница, зоница, куконица, планици, търнаци, чилелек)


1. Отвара от изсушени млади листа действа омекчително  при възпаление на дихателните тръби, против астма и кашлица. Сокът от плодове изчиства лицето от петна и нечистотии. Млади изсушени листа от ягода, смесени с миризлива лазаркиня и мащерка в пропорции 8:2:1 дават един чай, който успокоява нервите при треска, белодробно болни. Листа с малко пелин действуват разхлабително, пикочогонно и подпомагат обмяната на веществата. Като се прибавят ката тях 1/3 жълтуга, се получава ефикасен чай при подагра и ревматизъъм. /дн.•1-30с./
     
2. Пикочогонно, против пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и черния дроб. От листата правят така наречения "германски чай", като главна съставна част. /дн.•3-стр.23/

3. Листата, сварени като чай, лекуват сърцето, когато е разстроено, разбито, а също главоболие - зелените листа, поставени на болната глава, я лекуват. /Ф-2/

4. При някои хора и твърде често при малки деца се наблюдава непоносимост към ягодовия плод, прояваваща се в алергични кожни обриви. /Ф-7/

5. Екпериментално е установено, че листата предизвикват известно  разширение на периферните кръвоносни съдове и понижават кръвното  налягане, при диария, при заболявания на черния дроб и  жлъчката. /кн.•44/

6. Листата понижават кръвното налягане, подобряват сърдечната дейност, разширяват периферните кръвоностни съдове, прилагат се при гинекологични заболявания. /кн.•47-стр.112/

7. В лечебната практика са използват листата - сушени или пресни, или  коренището и узрелите плодове вътрешно при пясък в бъбреците, при болки в гърдите, сърцебол, охтичава кашлица, ревматизъм, запек, за жабурене при  нежит (възпаление  на венците с опадане на зъбите). Компреси със сварени листа се правят при отоци, циреи,обриви. При охтика се  пие отвара в вино от  листа, червен кантарион, копривено семе. /БНМ-Енц. стр. 454 - пор. •1093/

8. Запарката  от  листата на горската ягода разширява кръвоносните  съдове, действа спазмолитично, диуретично и общоукрепващо. Полезни са  при неврастения, атеросклероза, левкемия, нощно напикаване, рак на гърлото,  за гаргара  при гингивит. Народната  медицина използва ягодата при малокръвие, жълтеница. Корените на ягодата се използват при маточни кръвотечения, белодробна туберкулоза, бронхиална асма, камъни в пикочният мехур, колити, хемороиди. Настойката от цветовете - при нарушена обмяна на веществата. Около 1 с.л.  листа от билката се запарва с 400 мл. вряща вода за 1 час. Пие се  по 1 кафяна чашка 3-4 пъти на  ден преди ядене. 
маг. фармацевт Л. Лачев. /в-к "Зн.", бр. 25 - 2000 г./

9. Повишава обмяната на веществата. За лечебни цели се използват листата, които се берат с дръжките. Брането на листата  става след обиране на плодовете, докато листата имат зелен цвят, сушат се на сянка, докато добият светлозелен цвят. Понижават кръвното налягане, като разширяват периферните съдове, забавят ритъма и увеличават амплитудата на сърдечните съкращения. 
БНМ  я препоръчва за лечение на простудни заболявания, главоболие, неврастения, хемороиди, рани под форма на лапи. 
Приложение: 2 с.л. ситно нарязани ягодови листа се запарват с 500 мл. вряща вода, варят  се в продължение  на 3 мин.и киснат 20 мин. Пие се 3 пъти дневно по 100мл. преди ядене. 
Доц. д-р Цоло Цолов. /В-к "Зн.",  бр. 23 - 2001 г./

10. За медицински цели се използват листата с дръжките. Билката оказва  съдоразширяващо действие, повишава тонуса и усилва съкращенията на матката. Притежава противовъзпалителни свойства. Листата се употребяват при възпалителни заболявания на половите органи. Употребяват се листата по следния начин: 2 с.л. от билката се слагат в 500 мл. вода, варят се 5 мин. Пие се по 100 мл. преди ядене 4 пъти дневно. /Илия Ланджев - маг. фарм. В-к "Зн." - бр. 23 – 2002 г./



Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3688.0#ixzz4CISOstVe

No comments:

Post a Comment

Популярни теми