1. Отстранява процесите на гниене в червата, чревното самоотравяне и подобрява самочувствието при възрастни хора. (дн. •1, стр. 39)
2. Използва се за повишаване на апетита, отхрачващо, слабително, газогонно и пикочогонно, при хипоацидни гастрити, диспепсия, болки в стомаха, малокръвие, старчески запек, натрупване на газове и куркане на червата, при астма, сърцебиене, премахва лошото храносмилане, предотвратява повръщането. (кн. •45, стр. 96)
3. Водните извлеци от семената и стеблата се използват при хипоацидни гастрити, диспепсии, болки в стомаха, малокръвие, хронични холецистити, старчески запек, натрупване на газове. Според Авицена той укрепва вътрешните органи, нервите, помага при ишиас, парализа, плодовете повишават тонуса и перисталтиката на червата. (кн. •45, стр. 97)
4. Най-важната част е маслото. Кимиона прави тежките храни по-лесно смилаеми, отваря апетита и подобрява храносмилането. Помага при подуване на корема, стомашни и чревни колики, стимулира отделянето на жлъчна секреция, подтиска бактериите и гъбичките. Чай: 1 ч. л. счукани плодове се заливат с чаша вряща вода за 5-10 мин. Пие се по 1 чаша заедно с яденето до 3 пъти на ден. (в-к "Л.", бр. 33 - 2000 г.)
5. При продължително приемане в големи дози може да причини увреждане на бъбреците или черния дроб. Начин на приготвяне: 1-2 ч. л. се заливат със 150 мл. гореща вода за 10-15 мин. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 10 – 2001 г.)
Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3497.0#ixzz4CIVN6zqh
No comments:
Post a Comment