Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 22, 2016

Черен дървовиден бъз (Sambicus nigra)


(бъзлян, бъзовина, дръмбъз, свирчина, свирчовина, чер бъз, бозик, бойзан, сурчумина, дървен бъз, замбук)

1. Цветовете имат противовъзпалително, потогонно, отхрачващо действие. Употребяват се при хрема, простуда, заболяване на гърлото, задух, високо кръвно, възпаление  на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, хемороиди, а плодовете – при  невралгия. (кн.•47, стр. 144)

2. Използват се цветове, листа, плодове и кора. Листа и цветове през юни и юли, а плодове – октомври ноември. От белите  цветове се вари чай, който действа потоотделящо и кръвопречистващо, помага при морбили и скарлатина, защото премахва обрива. Черният бъз е изпитано лечебно с редство при катари, ревматизъм, воднянка. Плодовете укрепват стомашната лигавица, стимулират отделянето на храчки и действуват леко разхлабващо. От узрелите плодове може да се свари супа, която действа добре върху стомаха и бъбреците. Сокът от плодовете помага при неврити и
ишиас. Листата на черния бъз също действат пикочогонно, кръвопречистващо и слабително. Кората е силно слабително средство, предизвиква гадене и има пикочогонен ефект. При запек - 1/2 ч.л. изсушени плодове се заливат с 1 чаша студена вода и се оставя да престои през нощта. Сутринта течността се пие затоплена. (кн.•56, стр. 57)

3. Цветовете съдържат малко количество етерично масло. Те имат омекчаващо и отхрачващо действие. Листата и плодовете действат слабително и диуретично. Цветовете се употребяват при хрема, ангина и кашлица, при възпаление на пикочните пътища, при хемороиди и подагра. Отварата от листата се използва външно за бани при кожни обриви, хемороиди и ревматизъм. 
Рецепти: вземат се 2 ч.л. цветове и се заливат с 250 мл. вряща вода и кисне 10-15 мин. Напоследък се използва воден извлек или сироп от пресни цветове. Вземат се 15-20  пресни съцветия от бъз и се поставят в 3 литра вода за едно денонощие да киснат. На следващият ден съцветията се прецеждат, течността се затопля и се подслажда със захар и се пие топла, действа като ободряваща напитка. От плодовете се приготвя сгъстен мармалад, който се употребява при неврози, действа слабително и диуретично. (Веселка Димова, биолог-химик, в-к "Зн.", бр. 3 - 2002 г.)




Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3672.0#ixzz4CITSu1t0

No comments:

Post a Comment

Популярни теми