Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, June 22, 2016

Магданоз (Petroselium sativum)


(мерудия, рибя мерудия)

1. Чай от магданоз: 1 с.л. на 250 г. вода е много полезен при подуване на корема. Действието му се засилва, като се прибавя бъз, зърнастец, миризлива лазаркиня, по равни части. Отвара от корена действува на храносмилателната система, облекчава болките при възпаление на стомаха и червата, пропъжда газовете, увеличава апетита. (дн. •1, 42 стр.)

2. Против лунички по лицето, вътрешно за засилване храносмилането, при катар в пикочния мехур, камъни в бъбреците. (Ф – 1 – 121)

3. Употребата на отварата от семето за увеличаване млякото у кърмачките не е за препоръчване - дава токсични явления у бебетата. Опит да се абортира с помощта на отвара от семе може да доведе до фатални усложнения. Безопасна употреба: 2 с. л. от стръковете (или 1 ч. л. от семето или корените) се заливат с 500 мл.  вряла вода. Кисне 1 час и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно. (Ф-7)

4. Отварата от цялото растение се използва за пиене при болести на жлъчката и черния дроб. При трудно уриниране и пясък в бъбреците се пие отвара от бял трън, жълта иглика, лайка, полски хвощ, семе от пъпеш. (Енц. БНМ, стр. 228)

5. В медицината се използват листата, семената и корените. Възбужда апетита, облекчава уринирането (особено при възрастни хора, при хипертрофия на простатата), при отоци от сърдечен произход, заболявания на отделителната система, газове в червата, пясък в бъбреците, болки в стомаха и червата. (кн. •47, стр. 128)

6. Магданозът има газогонно, спазмолитично, пикочогонно действие. (кн. •45)

7. Използва се за подобряване на апетита и освобождаване на газове, популярно средство при лечение на жлъчокаменна и бъбречнокаменна болест, сърдечни отоци, при лечение на простатит. Внимание! Особено опасен при слаби бременни жени. (кн. •45, стр. 114)
 
8. Използват се плодчетата, листа, корени, цветове. Начин на употреба: Препоръчва се извлек от половин чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 г. вода. Изпива се за 1 ден. Прилага се и запарка от  4 ч. л. корени на половин литър вряща вода, която се прецежда след 15 мин. и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясно растение в доза 100-150 г. (Г. Георгиев, агроном, в-к "Зн.", бр. 10 - 1998 г.)
 
9. Вино с магданоз успокоява емоционалното напрежение. Това вино още помага при слабо сърце, сърдечни бодежи или силно емоционално напрежение, дори и при сериозни сърдечни страдания. Приготовление: в тенджера се поставят 10 пресни стръка магданоз и се заливат с 1 л.  чисто натурално вино, като се прибавят 1-2 с. л. чист винен оцет. По отношение на виното няма никакво значение дали е бяло или червено, важното е в него да няма захар. Съдът се слага на слаб огън, докато заври. Трябва да се има предвид, че при завирането се образува доста пяна. Сваля се от котлона, прибавя се 300 г. чист пчелен мед и се оставя да поври още 5 минути. Веднага се прецежда и още горещо, виното си налива в малки бутилки, предварително изплакнати в  90-градусов алкохол. Бутилките се запушват много плътно. Образуваната на дъното утайка не е вредна и може да се изпие. Приема се от 1 до 4 с. л. дневно в зависимост от нуждата. (Тина Илиева, в-к "Зн.", бр. 31 - 1998 г.)

10. Градинският магданоз предизвиква силно обезводняване на организма, действа спазмолитично, подпомага отделянето на газове и стимулира храносмилането. Прилага се при менструални смущения, възпаление на простатата, заболявания на пикочния мехур и бъбреците, лекува бенки и лунички, помага срещу ухапвания от комари. Четири чаени лъжички изсушени и надробени корени се заливат с 250 мл.  вряща вода и се пие като дневна доза или настойка от половин чаена лъжичка счукани семена, залята с 2 чаши студена вода, престоява известно време, пие се за 1 ден. (Кн.•56, стр. 17)

11. По всяка вероятност родината му е Сардиния,  откъдето е разпространен в диво състояние из цяла Южна Европа. Магданозът е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни. Историята му е свързана с легенди и суеверие. Древните гърци са кичели главите на поетите и победителите на олимпийските игри с венци от магданоз. За медицински цели се е използвал като обмирисител, когато са консумирали много чесън и лук, като средство срещу бързо напикаване. Магданозът е изключително богат на витамините С и А, както и на желязо. Отварата се приготвя от 50 г. смес от листа, корени и семена, които се заливат с 1 л. вряла вода. Пие се по 1 кафеена чашка половин час преди лягане. Рецепти за махмурлук: 50 г. магданоз, кората от 1 грейпфрут, кората от 1 портокал. Варите всичко в 1 л.  вода, докато остане половин литър. Приема се по 1 ч. л. сутрин на гладно. (в-к "Билка", бр. 8 - 2003 г.)

---------------------------
Магданозът (Petroselinum crispum и Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) е светло зелено, двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи употребата си като освежител на дъха и до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Съдържа гликозида анин.

Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански, известен още като обикновен или гладколист. В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, а къдраволистият магданоз почти не е познат. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат.
 Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корена си.
Най-старите сведения за магданоза (главно като храна) се срещат в египетските папируси. Както от тях, така и от гръцки съчинения личи, че магданозът е особено уважаван, дори смятан за свещено растение.

Гръцкият поет Анакреон (VI-V в.пр.н.е.), възпяващ виното, красотата и любовта, в своите трудове издига магданоза като символ на радостта и славата. Някога се е вярвало, че приет с храната, магданозът възстановява силите и укрепва организма. Древните народи смятали, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък. Това личи и от научното му родово име - петрозелинум (на гръцки петрос - камък).
Магданозът е двегодишно тревисто растение от сем. Целинови (Сенникоцветни). Негова родина са земите около Средиземно море.
Диворастящ се среща в Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Африка.
Култивират се 2 вида магданоз - единият за зелената маса, а другият за кореноплода. От сортовете, отглеждани за зелена маса, се срещат с гладки и с къдрави листа. Изследванията показват, че къдравият магданоз съдържа по-големи количества витамин С.
В България се отглежда предимно сортът с гладки листа.
Корените му съдържат средно 88% вода, 3% въглехидрати, 3,1% белтъчини, 1,5% минерални соли, главно калий и фосфор, 41мг витамин С, каротин, витамин В6 и др. Листата на магданоза съдържат провитамин А, витамин С, фолиева киселина, флавоноиди, захари, белтъчни вещества и др. Листата на магданоза са богати на минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др.).

Магданозът е сред най-използваните подправки у нас и в прясно, и в сухо състояние. Медицината отдавна е установила  целебните качества на листата, плодовете и корените на магданоза. Листата се берат през цялата година, корените също могат да се вадят по всяко време, а плодовете (семената) на магданоза се събират след узряването им – до септември.
Магданозът съдържа етерично масло, кумарин, растителни масла, слуз, захар и др. Освен изброеното листата са богати на витамин С и каротин (провитамин А), а корените съдържат най-вече железни и фосфорни соли.
Магданозът възбужда апетита, повишава тонуса на мускулатурата, облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Много е полезен при отоци от сърдечен произход, при заболявания на отделителната система и газове в червата, за нормализиране на менструалния цикъл и др.
Нашата народна медицина прилага лекове от магданоз при възпаления и пясък в бъбреците, при възпаления и болки в стомаха и червата. Корените и листата помагат за очистване на петна и лунички по лицето, като се употребяват външно под формата на лапи.
Кърмачките, чиито млечни жлези са се втвърдили, наред с предписаното лечение могат да си правят компреси с магданозена настойка.



Магданоз за нея:

Магданозът е нещото, което е нужно на жените да бъдат в така желаната перфектна форма.
Ако е нужно да отслабнете само няколко килограма, просто трябва да хапвате повече магданоз.
За да улесните процедурата и да сте сигурна, че магданозът работи за вас, направете отвара за отслабване: Залейте с една чаша вода половин връзка магданоз и варете 15 минути на водна баня. Това е всичко.
От тази напитка може да пиете в продължение на 2-3 седмици.
Освен, че неусетно ще стопите няколко килограма, благодарение на магданоза ще укрепите имунната си система. Препоръчва се и при проблеми с менструалния цикъл или болки по време на ПМС.
Магданозът подпомага храносмилането, тонизира организма. Освен това той усилва диурезата и действува спазмолитично. Трябва да се има пред вид, че приет в по-голяма доза, той предизвиква приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката и може да предизвика аборт у бременни.Използва се при анемии, за възстановяване след инфекциозни заболявания, при неврози, болезнена менструация, повишена чупливост на кръвоносните съдове и склонност към кръвоизливи.


Магданоз за него:

Магданозът както знаем се слави като мощен и моментен афродизиак, защото е богат на калций, йод и желязо. Следователно може да черпите и своята половинка от вълшебния магданозен елексир. Дори да не свали мигновено килограми, при него мигновено ще се прояви мъжката му сила.


Магданозът е лек природен диуретик. Той помага при премахването на излишните течности от организма, но не нарушава калиево-натриевия баланс. Добре е да пиете по една голяма чаша чай всяка сутрин. Той прочиства и е полезен срещу инфекции на отделителната система и образуването на песъчинки и камъчета в бъбреците. Помага и за неутрализиране на неприятните предменструални синдроми.
Много полезен е и пресният сок от листата и дръжките на магданоза (за подобряване на зрението и половото влечение). Намазване с пресен сок облекчава болките при ужилване от насекомо.
Сокът от магданоз е с много силно изразени лечебни качества, но не бива да се пие в големи количества (над 50 мл). Достатъчни са само 2-3 чаени лъжички сок дневно.


Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3537.0#ixzz4CIRrNw8n



Източник: http://indigota.com/index.php?topic=3537.0#ixzz4CIRkv459

No comments:

Post a Comment

Популярни теми