Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Sunday, June 8, 2014

Хомеопатично лечение на диария и повръщане


Всеки летен и есенен сезон ни изненадва с поредната епидемия от вирусни инфекции, които протичат с повръщане и диария. Те засягат особено често най-уязвимите сред нас - нашите деца. Можем ли да ги предпазим и лекуваме успешно с хомеопатични лекарства?

Остър гастроентерит - причини и протичане

Острите гастроентерити ( ГЕ ) са остро настъпило възпаление на стомаха и червата, които може да се дължат на различни причини:
  • на хранителни инфекции
  • на инфекциозни заболявания(холера, коремен тиф и др.)
  • на сезонни вирусни заболявания.
Протичат с повръщане и диария. Гастроентеритите са собено опасни в кърмаческа възраст поради риск от обезводняване на бебето. При някои гастроентерити води повръщането, а при други на преден план излиза диарията.

Хомеопатично лечение при остри гастроентерити

Ефикасността на хомеопатичното лечение при тези случаи е доказвана нееднократно във времето. По време на холерните епидемии през 19 век във Франция, Русия и Англия, смъртността при болни, лекувани с хомеопатия е била около 16%, а в болниците, където е прилагано традиционно лечение – между 50 – 70%. Разбира се, в днешно време всички инфекциозни заболявания следва да се лекуват в инфекциозна клиника под наблюдението на лекар – инфекционист.Ето защо ако се прилага хомеопатично лечение на гастроентерити, то задължително трябва да е назначено от лекар – хомеопат, за да се избегнат грешки, като пропускане на остър хирургически корем или на инфекциозно заболяване, при които пациентът незабавно трябва да се настани в болница.

Гастроентерити с водещ симптом диария

Често при заминаване на лятна почивка, особено на места с горещ климат, се наблюдават т.нар.“туристически “диарии с обилни жълтеникави изпражнения, обикновено сутрин, които се подобряват от затопляне. В този случай оплакванията много бързо се повлияват , ако едновременно с диетата и задължителното приемане на течности се приложи след всяко изхождане Подофилум .
При хранителни отравяния след употреба на развалени храни/риба, месо, замърсена вода/ често пациентите се оплакват от обилни повръщания и диарии, които са с парещи болки в корема и се подобряват от топлина – топли течности, локално затопляне.Диарията е с черен цвят и неприятна миризма, а болният е много отпаднал и тревожен.Лекарството, което бързо подобрява тези оплаквания еАрсеникум албум.
При диария и повръщане, придружени с прималяване и студена пот помагаВератрум албум.
При зеленикава диария , примесена с кръв и с постоянни позиви за изхождане се прилага Меркуриус солубилис . Става дума за диария от инфекциозен произход.Затова трябва да се потърси спешно лекар.
Други също често използвани лекарства при остри гастроентерити са Алое сокотрина, Хина рубра, Кротон тиглиум, Купрум металикум, Колоцинтис и други. В началото хомеопатичното лекарство се дава след всяко изхождане, като при настъпване на подобрението приемите постепенно се разреждат.
Някои хомеопатични медикаменти имат чудесен ефект и при т.нар.”чревен грип”., който също протича с повръщане и диария.
Има хомеопатични медикаменти, които помагат при диария при кърмачета при непоносимост към млякото или по време на никнене на зъбите.

Гастроентерити с водещ симптом повръщане:

Ако гастроентеритите са с преобладаващо повръщане най- често използваните лекарства са :
Нукс вомика – лекарство за състояния след препиване и преяждане. Това е хомеопатичното “хапче” за махмурлук.
Ако оплакванията са започнали също след преяждане, което е довело до повръщане на несмляна храна и полутвърди полутечни изпражнения, а езикът е покрит с дебел , бял налеп, добър ефект има Антимониум крудум .Това е лекарството за лакомниците, които ядат прекалено много и прекалено бързо.
Ипека се приема, когато болният е с непрекъснато гадене и повръщане без облекчение. Въпреки тези оплаквания езикът му е чист, има обилно слюноотделяне и отказва да приема течности. Понякога има и диарични изхождания – зелени, ферментирали, с малко кръв.

Хомеопатично лечение за възстановяване след остър гастроентерит

Хомеопатичните лекарства могат да помогнат и за бързото възстановяване след прекаран остър гастроентерит. Ако болният е отпаднал и е загубил много течности вследствие на обилни повръщания и диария, едновременно с рехидратацията даването на Хина рубра за няколко дни води до бързо възстановяване на пациента.
При редица пациенти диарията се появява отново и отново при всяка грешка в диетата. При тези случаи се прилагаПаратифоидинумведнъж седмично.

Кога да потърсим лекарска помощ:

При всички случаи да се потърси лекарска помощ, ако:

  • при всяка диария в кърмаческа възраст поради риск от обезводняване или съпътстваща УНГ инфекция
  • при диария, която не се подобрява от диета и оводняване в следващите 24-48 часа
  • ако повръщанията или диарията се придружават от повишена температура или кървави изхождания
  • ако се касае за диария, която от известно време се редува със запек

No comments:

Post a Comment

Популярни теми