Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, May 6, 2015

Гладиола, Петльово перо(Gladiolus)

Семейство Ирисови (Перуникови) (Iridaceae)
Гладиолата е многогодишно, тревисто, клубенолуковично, кръстосаноопрашващо се растение. Грудките са видоизменени стъбла, с диаметър 3-8 см, покрити с 2-3 различни по цвят люспи: при сортовете със светли багри на цветовете те са жълти, млечнобели или кремави, а при тъмноцветните – оранжеви, розови, светлочервени или кафяви. Грудката живее една година и след като се засади, образува надземна част и корени, изтощава се, умира и се замества с нови грудки в основата на растящото стъбло. Една грудка има 1-7 спящи пъпки, от които се пробужда една – централната, която образува една нова заместваща грудка и много рядко някои сортове формират от 2 до 4 нови грудки. В основата им се образуват пъпки, известни като детки, чийто брой е сортова особеност и могат да бъдат от една до няколкостотин. Детките са покрити с плътна, дебела, твърда и суха покривка, която ги предпазва от неблагоприятните условия /ниска и висока температура, влага, студ/. Те са студоустойчиви. Засадени в почвата на дълбочина 25-30 см презимуват успешно и напролет прорастват. Грудките и детките са органите на гладиолата, с които растението се размножава вегетативно.
Листата на гладиолата са последователни, кожести, покрити с восъчен налеп с мечовидна форма.



Преди засаждането: грудките се третират срещу гъбни и бактерийни болести със снежна или дъждовна вода, затоплена до 55 градуса, в продължение на 12-14 часа и веднага се садят. Запомнете: ако грудките са започнали развитието си, не се третират с топла вода, защото ще загинат.

Засаждане: За получаване на цветове през април грудките се засаждат през февруари в песъчливо-глинеста свежа почва, добре дренирана, богата на хумус, компост и торф на дълбочина 10-12 см. Държат се при температура 14-15°С. През март температурата се повишава до 25°С и растенията се поставят на по-светло място.
За получаване на цветове през ноември грудките се засаждат през юли и се вкопават в почвата. При застудяване се прибират в помещението. Около 2-3 седмици след засаждането не се препоръчва да се поливат. Полива се само при необходимост.

Отглеждане: Растенията са силно светлолюбиви. Отглеждат се на слънчеви места защитени от вятър.

Торене: Подхранването на гладиолите се определя в 5 периода на тяхното развитие:

• Първият период на развитие продължава 2-3 седмици, когато се появяват листа. При достатъчна почвена влажност и температура 5-15 градуса растат интензивно корените. При засушаване и по-висока температура по-бързо се развиват листните пъпки. През този период се подхранва с 20 г азотни, 10-15 г калиеви и 25-30 г фосфорни торове на кв.м.
• През втория период /който е 2-3 седмици/ растенията вече са привършили запасите от хранителни вещества в грудките и започват да се хранят от почвеният субстрат. Появява се 4-ти – 5-ти лист. Подхранва се със същите количества минерални торове като в първия период.
• Третият период /продължава 4-6 седмици/ през който се наблюдава интензивен вегетативен растеж се подхранва с 20 г азотни, 40 г калиеви и 30-40 г фосфорни торове на 1 кв.м.
• Четвъртият период е с продължигелност 15-20 дни се развиват всички органи на съцветието и на цветовете, формират се и спящите пъпки. Подхранва се с 50 г фосфорен и 30 г калиев тор на кв.м.
• Петият период на развитие е периодът на съзряване на грудката и на детките и продължава 20-30 дни. Прави се последно подхрянване с 30 г фосфопен, 40 г калиев тор на 1 кв.м.

Размножаване: чрез хоризонтално и вертикално разрязване на грудката. За целта грудката се разрязва на две или четири части така, че във всяка да има по 1-2 спящи пъпки, които не бива да се повреждат. Разрезите се посипват с прах от стрити дървени въглища. Отрязаните части се просушават 4-5 часа и се засаждат.

Грудките се изваждат в края на септември-началото на октомври, стъблата се изрязват до 1 см над почвата, грудките сепочистват, просушават се 2-3 дни на слънце и се поставят в сухи и топли проветриви помещения

No comments:

Post a Comment

Популярни теми