Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Thursday, May 7, 2015

Мускари (Кукувиче грозде)(Muscari)

Източник: http://flowersnet.info/a684/muskari-kukuviche-grozde


Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))









МесецIIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Сеитба
Разсаждане
Цъфтеж

Род Мускари е представен от около 20 вида пролетни луковични цветя от сем. Лилиеви. Разпространено е в Европа и Азия. На височина достига до 20 см. Листата са тъмнозелени на цвят, тънки и издължени подобно на тези на зюмбюла и синчеца. Цветовете са ароматни и са във формата на грозд, като цъфти в бяло, небесно синьо до лилаво. Като типично пролетни цветя, мускаритата цъфтят от март до май.

Място: Мускари е светлолюбиво цвете, като предпочитаното място е слънчево до полусенческо. Можете да го отглеждате както в градината, така и сандъче или саксия на балкона. Понася застудяванията без проблем.

Грижи: Поливането на мускарито, както и на останалите луковични цветя следва да бъде умерено. Почвата не бива да се оставя да изсъхва. Подходящият за отглеждането му почвен субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост. Важно е и да се осигури добър дренаж за оттичане на излишната вода. Както и при другите луковични цветя, преполиването и задържането на вода е фатално.
В активния период на растеж и цъфтеж през пролетта, торете веднъж седмично с торове за луковични цветя.
В градината мускаритата могат да растат на едно място без пресаждане 5 - 6 години. Добре е след това да ги пресадите, защото започват да губят декоративните си качества.

Размножаване: Чрез семена или чрез разделяне. Семената се сеят през есента в съдове, които през зимата се поддържат леко влажни и се съхраняват на хладно. През пролетта младите растения се пренасят в градината или на балкона. Размножаването чрез разделяне също се прави през есента.
Луковиците на мускарито са дребни, с яйцевидна форма и размери 2 – 3 см. Обвити са в светли люспи подобно на чесъна. Ако сте закупили луковици през есента,засадете ги плитко в сандъчет, като покриете луковиците с 2 – 3 см. почва., полейте и съхранявайте на хладно. Поддържайте почвата съвсем леко влажна.

Съвет на градинаря: Мускари много добре се комбинира с лалета и нарциси. Лесни за отглеждане цветя и подходящи за начинаещи градинари.


Още по темата: от http://gradinar.net/news_view.php?id=1355

Мускари е известно още и като миши зюмбюл и кукувиче грозде, но е не е известно кой е дал това име на растението от семейство Лилиуми. Родът мускари е отделен от английския ботаник Филип Милър, а названието на рода произлиза от гръцката дума moschos, която означава муза и е дадено на растението заради красивия му вид и нежния му аромат. В рода има около 30 вида пролетноцъфтящи дребнолуковични многогодишни растения. Мускари е разпространено в дивата природа на Европа, Северна Америка и Западна Азия. Луковичките на мускарито са дребни, с яйцевидна форма, 0,8-2 см в диаметър, а височината им е до 3 см, облечени са в светли люспи (бели, като при чесъна). Листенцата на мускари на линейни, прикоренови, като на зюмбюлите или синчеца. Самите розетки са ниски, приземни, малко по-ниски, отколкото са на зюмбюлите. Но се срещат видове с височина от 10 до 20 см. Със зюмбюла мускари се родее и благодарение на приятния аромат, с който е надарено растението.
Цветовете на мишия зюмбюл са много нежни, събрани в съцветия класове, които израстват на височина около 12 см. Класовидните съцветия на мускари също така са много дребни – от 3 до 8 см, и наистина приличат на миниатюрен зюмбюл. Отличават се само по формата на венчето на цвета, който при различните видове мускари бива с различна форма - цилиндрична, тръбовидна или бъчвообразна, с диаметър около 0,3-0,5 см. Цветовете са големи колкото грахче, което мишката би могла да го дотъркаля в дупчицата си и да го наниже на класове. Окраската на цветовете (в зависимост от вида на мускари) е в гамата на сините оттенъци – от бяло-син до синьо-виолетов, почти черен, а най-често се срещат видове с яркосин цвят. Цъфтежът на мускари започва с отварянето на долните цветове като постепенно преминава нагоре. След цъфтежа се образуват плодове – дребни семенни кутийки на цветоноса, вътре в която узряват черни кръгли семена. 

Детките дават нов живот
Мускари цъфти през пролетта, започвайки от април и май, някои видове цъфтят дори през юни. Това е необикновено зимоустойчиво растение, което се отглежда лесно, и за което можете да кажете – засадих го и забравих. Мускарито цъфти много добре както на слънчево място, така и на сянка. Размножава се много добре с луковици – детки, които се оформят по време на вегетацията, в резултат на което майчините растения бързо се разрастват, като образуват в периода на цъфтеж яркосини килими. Известни са случаи, когато от една възрастна луковица са получени до 30 детки. Растенията се без пресаждат веднага след цъфтежа, като луковиците се слагат на дълбочина 6-8 см. 
Мускари расте на едно място без да се пресажда 5-6 поредни години и не губи декоративността си от това. Може да се отглежда и в качеството на бордюрно растение, и на балкона, и в стаята, и в миниалпинеума. Мускари може да се използва и като рязан цвят в бутониери – дребни букетчета, които украсяват миниатюрни вазички.


ВИДОВЕ
Бледо мускари (Muscari pallens) – има розетка с 2-3 листенца, цветоносът е 15-30 бледосини цветове, които образуват клас с височина 2-3 см. Цъфтежът настъпва в средата на май и продължава около 3 седмици.

Гроздовидно мускари (Muscari botryoides) – образува 2-6 прикоренови листенца, а на цветоноса съцветието съдържа до 40 цвята в клас, с тъмносиня наситена окраска или пък бяла багра. Цъфти от началото на май 2-3 седмици.

Четковидно мускари (Muscari racemosum) – в розетката има до 6 листа, които се отличават с по-голям клас в сравнение с другите видове, в съцветието могат да се образуват до 60 по-големи и непоникващи цветове с тъмносиня окраска. Цъфтежът настъпва в първата половина на май.

Широколистно мускари (Muscari latifolium) – луковицата на този вид развива високи до 20-25 см дълги цветоноси, а в класа цветовете са до 100. 2/3 от височината на съцветието заемат тъмновиолетовите цветове, а останалата част от съцветието се състои от по-светли цветове. Цъфти достатъчно продължително 3-4 седмици. Растението се отличава с по-широки, от другите видове мускари, листа.

Арменско мускари (Muscari Armeniacum) – цветоносът на този вид достига 20 см височина, цветове му са бъчвообразни със синя окраска, по края имат тънка бяла линия. Тя е отличителна особеност на вида, и прави арменското мускари лесно разпознаваемо. 

Събудете луковиците по-рано
Обикновено за форсирането се използва арменското мускари, по-рядко широколистното и гроздовидното мускари. Минималният размер на луковицата трябва да е 6 см в диаметър. Посадъчният материал се съхранява при температура 20-25 градуса, а след 1 октомври – при 17 градуса. Помещението се проветрява добре. Преди засаждането материалът се дезинфекцира. Засажда се от края на септември до ноември. Почвата трябва да бъде влажна, но добре дренирана, рН около 7,0. Почвеният слой над луковицата трябва да е 1-2 см. След засаждането почвата трябва да се полее добре, а след това да се държи в умерено влажно състояние, особено в студеното време. Периодът на вкореняване е около 5 седмици при температура 9 градуса, след 11-12 седмици при 5 градуса (ако трябва да задържите вкореняването, то температурата се понижава до 1-2 градуса). Цъфтежът настъпва след 3 седмици след повишение на температурата до 12-15 градуса. 

Какви капризи проявява
Мускари расте на полусянка и на слънчеви места. Те са непретенциозни растения. Зимоустойчиви са. Мускари не се засажда на понижени участъци, тъй като те не понасят продължително застояване на вода. Не са взискателни към почвата, но при добри грижи образуват големи едри луковици и още по-силни и големи съцветия. Те са много отзивчиви на внасянето на органични торове: угнилият оборски тор и компост се внасят в почвата при прекопаването през есента по около 5 кг на 1 кв. м. 
В периода на цъфтеж растенията се нуждаят от достатъчно много влага, и обратното, в периода на покой обичат сухата среда. Тъй като растенията се нуждаят от много хранителни вещества, особено през есента, трябва да внасяте органични торове или качествен компост.

No comments:

Post a Comment

Популярни теми