Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, May 4, 2015

Босилек (Ocimum basilicum)

История
Родина на босилека е Азия, но и  Африка спори  за него. По-конкретно спорът  е между Индия и Цейлон, но след като започнали да го отглеждат в Америка и Европа разправията  станала безсмислена и постепенно стихнала. Името си обаче е получил от гърците – базиликум означава царски. И на други места по света се нарича царска билка. По-точно е да се каже – древна многоцелева билка: използвана  още от персийците като подправка; в Средновековието връчено букетче от босилек означавало покана за любов; в Мексико се смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, ще се сдобиеш с пари; в християнските  църкви растението е на особена почит при всички молебени, заупокойни молитви и канонически  ритуали. У нас босилекът се отглежда в градините  на Южна България като маслодайна култура. А по света най-много босилек произвеждат градинарите в Италия, Америка и на остров Ява (Индонезия).
Ботаника
Босилекът  е едногодишно (има и многогодишно) тревисто (има и храстовидно, както и полухрастовидно) растение от семейство Устоцвети. Известни са около 150 вида, разпространени в субтропичните и тропичните райони на планетата. Обикновеният босилек, за който става дума тука, е едногодишно тревисто растение. Стъблото му е голо, четириръбесто, разклонено, с дълги дръжки. Листата са яйцевидни, заострени, целокрайни, рядко назъбени.  Цветовете са бели, по-рядко розови или виолетови, разположени в пазвите на листата по върховете на стъблото. Плодът е сух и след узряване се разпада на 4 кафяво-черни орехчета. Цялото растение излъчва приятна, при това характерна само за него миризма.
Отглеждане
У нас преди години босилекът се отглеждаше като декоративно растение, но щом светът започна да ароматизира ястията си с него, вкусихме го и ние. И първата ни грижа бе да го засадим в градината си.  Оказа се, че това растение е взискателно към топлината и светлината. Семената му поникват при температура между 20 и 30 градуса С, при минус 10 градуса загиват. Същият каприз има и към влагата, и към хранителните вещества в почвата. Предпочита леки структурни и плодородни почви. 
Босилек в сандъче
За разлика от своите родственици босилекът от новия сорт Madic Blue се размножава чрез резници. Той образува храстче с дълги вдървенели стъбла, което дава възможност да се формира короната му. Той успешно изпълнява ролята на декоративно растение, без при това да престава да доставя на кухнята своите ароматични листа. Не по-малко ароматни са и лилавите му цветове, коите привличат пчелите. Medic Blue е многодишно растение, но за съжаление не е студостойчиво. Ако почвата в сандъчето не пресъхва , ще презимува  в градината, че и на перваза.
Босилек в саксия
Много домакини отглеждат босилек в саксии. Не само за подправка на супи, пици и спагетти, но още и за предпазване от комари. Саксия с това растение, поставена на перваза или на терасата на апартамента, пази дома от нашествието на комари и други нахални насекоми през летните жеги. Освен това свежи листенца през зимата може да освежат въздуха в стаята. Достатъчни са само няколко стръкчета в саксията.
Босилек за Гинес. Вестниците съобщиха през 2007 година, че най-големият босилек в света е отгледан в Бетера, Югоизточна Испания. Височината му е 259 см, а теглото – около 200 килограма. Гигантската билка израствала с по 50 см на месец. Нейният създател възнамерява да я предложи за вписване в книгата за рекордите на Гинес. 
Използване
Като подправка. Това всъщност е основното му предназначение, за което се сади, разсажда, прекопава, плеви и полива. Заради силния си и приятен аромат се използва в кухните на много народи. Използва се като пресен, така и сушен, както самостоятелно, така  и в съчетание с други.

Източник: Книга "Отглеждане и използване на ПОДПРАВКИ"


Полезните свойства на босилека
Босилекът е растение, чиито листа се използват като подправка по целия свят. За негова родина се считат тропиците на Азия и Африка. Твърди се, че първи започват да го използват индийците, но днес той е неделима част от тайландската, италианската, виетнамската и лаоската кухня.
Съществуват повече от 60 разновидности на босилека, които се различават на външен вид и вкус. Някои сортове дори предлагат уникални вкусове на лимон, анасон и канела.
С него са свързани и различни легенди. В Египет босилекът се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че той е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която убива с очи. В Мексико вярвали, че ако носиш босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е верен завинаги.
Освен като подправка, босилекът е познат и със своите лечебни свойства. Той е отличен източник на витамините К, А и С, на минерали като желязо, калций, манган, магнезий, калий, както и диетични фибри.
Той има силно противовъзпалително действие и е изключително ефективен в борбата с възпаленията на червата и ревматоидния артрит. Освен това той съдържа флавоноиди, които осигуряват защита на клетъчно ниво и срещу нежелано бактериално развитие.
Чаят от босилек е полезен след хранене, защото успокоява раздразнения стомах, помага при диария, язва, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. Приготвя се като в 250 мл вода се запарят 2 с.л. листа от босилек.
А пиенето на сок от босилек сутрин на гладно подобрява паметта. Това негово качество е известно още от древността и се дължи на масло, което съдържа.
Листата на босилека са познати и като добро средство против стреса. Това тяхно свойство се дължи на силния им аромат. Те могат да се дъвчат пресни или да се приготви отвара от 1 литър вода и 25 гр пресни листа. Вари се 10 минути, прецежда се и се пие охладена.
Листата на босилека не позволяват развитието на бактерии, поради което имат пречистващо кръвта действие.
Босилекът има способността да подсилва бъбреците и е ефективен при справянето с камъните в тях.
Благодарение на богатото съдържание на витамин А и антиоксиданти, той предпазва епителнтие клетки от вредното действие на свободните радикали и забавя стареенето.
Научните изследвания показват, че летливите вещества, които съдържа босилекът, в съчетание с антиоксидантния му ефект го превръщат в чудесен стимулант за имунната система.
Отдавна е известно и свойството на босилека да успокоява кожата след ухапване от насекоми и слънчево изгаряне. Той се прилага под формата на компрес от пресни листа. А отварата от две шепи босилек сварени в 1 л вода се използва срещу афти. С нея се изплаква устата.
Маслото от босилек често се използва, за да отблъсне мухите и комарите. Освен това то убива техните ларви.

No comments:

Post a Comment

Популярни теми