Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Wednesday, March 25, 2015

Полезни свойства на шипковото масло и рецепти за домашна употреба

Шипковото масло се слави със своето противостареещо и подмладяващо действие. То е уникално сред растителните масла със съдържанието си на ретинол (витамин А) и високата си концентрация на витамин С. Маслото от шипки е и много богато на незаменими мастни киселини: линоленова киселина (омега-3), линолова киселина (омега-6) и олеинова киселина (омега-9). То е великолепен хидратант и се абсорбира почти незабавно и във висока степен, като възстановява необходимия баланс и влажност на кожата и подпомага нейното регенериране. Мирисът на шипковото масло e специфичен, но не трябва да е силен. 


Ето и някои от основните му свойства и приложения: 

Регенерира тъканите: Поради богатото си съдържание на мастни киселини шипковото масло има мощен регенериращ ефект върху кожата. Все по-често се използва и от хирурзи и лекари за възстановяване на кожата след изгаряния и лъчетерапия, за третиране на белези, стрии и други кожни увреждания. 

Стимулира производството на колаген и еластин: Ефектите на шипковото масло не са ограничени само до повърхностните слоеве на кожата (епидермиса). То прониква в дълбочина и въздейства върху фибробластите, които са отговорни за производството на колаген и еластин, като по този начин поддържа кожата стегната и еластична и помага в борбата срещу стриите. 

Заличава всякакви белези: Шипковото масло помага за изглаждане на кожата и намаляване на различни белези, включително стари, хипертрофични, келоидни, в резултат на акне или шарка, белези след хирургични намеси или наранявания. 

Хидратира кожата в дълбочина: Маслото от шипка укрепва хидролипидната бариера на кожата като по този начин намалява загубата на влага. Тъй като има висока степен на абсорбция, то овлажнява в дълбочина и е много подходящо за третиране на участъци, склонни към загрубяване, изсушаване и бръчки. 

Противостареещ ефект: Шипковото масло подхранва и хидратира кожата на клетъчно ниво. При ежедневна употреба то заглажда съществуващите бръчки, предотвратява образуването на нови и се бори с признаците на фотостареене, като по този начин поддържа кожата свежа и млада. 

Изравнява тена: Поради свойството си да регулира производството на меланин маслото от шипки изравнява тена и помага за третиране на пигментни петна в резултат на слънцето, както и мелазма и хлоазма. 

Подобрява циркулацията: Шипковото масло ускорява и регулира микроциркулацията, като по този начин подобрява кръвотока и снабдяването на кожата с хранителни вещества. 

Противовъзпалителни свойства: Намалява възпаленията и подобрява дренажа на тъканите. 

Енергизира: Доставя енергия за метаболитните процеси на кожните клетки, като по този начин подпомага основните им функции. 

Възстановява и защитава косата: Естествен продукт за възстановяване и защита на скалпа и косата, особено подходящ при сух скалп, излагане на слънце, хлор, студ и т.н. Нанесете малко затоплено шипково масло в корените и по дължините на косата и го оставете да подейства 2 часа преди да измиете косата си. Веднага ще забележите резултатите. 

Можете да използвате шипковото масло чисто, като го масажирате в кожата или върху скалпа, или да добавите няколо капки към крема си. Но, ако сте любител на домашно приготвена козметика, ето и няколко рецепти, които можете да опитате.


Ексфолиант за лице 

1-2 супени лъжици овесени ядки 
1 супена лъжица масло от шипки 
3-4 капки лимонов сок 
1 чаена лъжичка чай ройбос 
1-2 супени лъжици кисело мляко 

Стрийте овесените ядки в хаванче, смесете ги с чая, шипковото масло и киселото мляко и добавете няколко капки лимонов сок. Масажирайте нежно лицето със сместа и изплакнете. Препоръчително е да си направете парна баня на лицето преди да използвате ексфолианта. 


Регенериращ нощен крем 

2 големи супени лъжици масло от жожоба 
2 големи супени лъжици кокосово масло 
3 големи супени лъжици масло от кайсиеви ядки 
3 големи супени лъжици масло от шипка 
20 капки етерично масло от морковено семе 
1 1/2 големи супени лъжици пчелен восък 
2 чаени лъжички витамин Е 

Разтопете пчелния восък, маслото от жожоба и кокосовото масло на водна баня. Отстранете от огъня и постепенно добавете останалите съставки като разбърквате добре. Ако искате кремът да стане пухкав, можете да го разбиете с тел за разбиване на яйца или просто го изсипете в стъклено бурканче и го оставете да изстине.


Хидратиращо и подхранващо масло за лице 

*2 части чисто растително масло,
 което ще изпълнява ролята на „база” 
- за нормална към суха, зряла кожа: масло от арган, масло от жожоба 
- за много суха и зряла кожа: масло от авокадо 
- за смесена и мазна кожа: масло от гроздови семки 

*1 част масло от шипки 

*4-6 капки от любимото ви етерично масло 
- за всеки тип кожа: лайка 
- за смесена и мазна кожа: лавандула, лютива мента, розмарин 
- за нормална към суха и зряла кожа: роза, розов гераниум, палмароса 

Използвайте стъклен флакон, за предпочитане тъмен, за да смесите съставките. Напълнете го до ~ 2/3 с базовото масло, долейте ~ 1/3 масло от шипки и добавете няколко капки етерично масло. Не прекалявайте с етеричните масла, те са много силни. Най-добре добавяйте по 1 капка и след като разклатите сместа добре я помиришете, за да прецените дали да сложите още. Ароматът трябва едва да се усеща. Използвайте така приготвеното масло вместо нощен крем, а ако кожата ви е по-суха и сутрин, но по-пестеливо.


Източник:Съжалявам, но не помня!


No comments:

Post a Comment

Популярни теми