Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, March 28, 2016

5 витамина за здрава и еластична кожа



5 витамина за здрава и еластична кожа

Витамините за локално приложение допринасят за забавяне стареенето на кожата и я подмладяват точно там, където желаете.

здраве.bg

Дори да ядете плодове и зеленчуци и пиете всекидневно мултивитамини, вашата кожа все пак често страда от липса на витамини. А именно те са основното средство, което я предпазва от стареене и дори е в състояние да регенерира част от функциите на клетката. Ето защо добре балансираният хранителен режим е важен - консумирането на разнообразна и здравословна храна поддържа кожата мека и блестяща. 

Факт е обаче и че тялото доставя само определени малки количества витамини на кожата, независимо от количеството им, прието с храната. Освен това не е възможно тези витамини да достигнат директно точно до проблемните зони, където са бръчките около очите и кафявите петна по кожата. 

Единственото решение на този проблем е използването на витамини за локално приложение. По този начин се постига максимален ефект – подобряване на еластичността на кожата и изчезване на тъмните зони.

Кой витамин и за какво е най-полезен. Как да го прилагате: 

Витамин А: Най-силният противник на стареенето

Витамин А можете да откриете много често в състава на лосиони, нощни кремове и други козметични продукти и лекарствени средства за локално приложение. Върху етикетите на козметиката неговите производни най-често са означени като ретиноиди.

Доказано е, че витамин А води до намаляване на бръчките, премахване на тъмните петна и изглаждане на неравностите по кожата. Дерматолозите препоръчват на всеки да използва витамин А (ретиноиди) за локално нанасяне.

Как да го използваме: най-добре нанасяйте локалните ретиноиди вечер, тъй като слънчевата светлина деактивира повечето форми на витамин А. За да не дразни излишно кожата ви, в първите две седмици използвайте витамин А за локално приложение всяка втора или трета вечер, като нанасяте по-малки количества.

Витамин B3: подобрява хидратрацията и намалява зачервяванията

Този витамин може да намерите в много лосиони, кремове и серуми. Обикновено върху етика на тези продукти витамин B3 се обозначава като ниацинамид.
Доказано е, че той увеличава продукцията на серамиди и мастни киселини, които представляват два ключови компонента, изграждащи външната защита на кожата. След като тази защита бъде подсилена, кожата се хидратира по-добре и по-трудно се раздразва, което прави B3 чудесно средство на избор за суха и чувствителна кожа.

Резултатите от проучвания показват, че той спомага за подобряване на състоянието (зачервяването) при розацеа - често срещано състояние при жените.

Установено е също така, че витамин B3 намалява тъмните петна, тъй като инхибира пренасянето на пигмент до клетките на кожата.

Как да го използваме: За максимални резултати най-добре е да нанасяте средството, съдържащо B3 сутрин или вечер. Използването на ниацинамид заедно с локални ретиноиди ще намали раздразнението, причинено от витамин А. Ето защо е добре преди нанасяне да смесите в ръката си двата витамина за локално приложение и да ги нанесете заедно.

Витамин C

Той може почти винаги да се намери в състава на хидратиращите кремове, които, за да запазят по-дълго свойствата си, трябва да са в подходяща опаковка - например в непрозрачна херметично затворена кутия. 

Концентрацията на витамин C в тези продукти трябва да бъде равна или по-голяма от 5 процента, тъй като само тогава ефектът ще е задоволителен.

Доказано е, че витамин C намалява вредата от свободните радикали, които причиняват появата на бръчки, отпускането и други промени, типични за стареещата кожа. 

Той също така способства за изглаждането и премахването на кафевите петна по кожата.

Положителните ефекти на витамин C и ретиноидите (витамин А) върху кожата са подобни, като тяхното действие взаимно се допълва. Ето защо, за да постигнем по-добър ефект, трябва да ги използваме заедно. Стареенето на кожата възниква по много различни механизми и затова се нуждаем от комплексна защита с много средства.

Как да го използваме: дерматолозите препоръчват да нанасяме витамин C сутрин (преди излагане на слънце), за да предпазим , за да предпазим кожата си от свободните радикали, индуцирани от УВ-лъченията.

Витамин Е: намалява сухотата и подпомага защитата срещу УВ лъчите

Витамин Е можем да открием често в слънцезащитните продукти, както и в тези, които се използват след излагане на слънце. За да бъдат достатъчно ефективни, те трябва да съдържат поне 1% витамин Е.

Този витамин намалява сухотата, като съхранява естествените съставки на кожата, които я хидратират. Ако го приложим върху кожата преди излагане на слънце, тя ще бъде по-малко зачервена, подута и суха от обичайното. Това се дължи на способността на витамин Е да неутрализира свободните радикали. 

Как да го използваме: Винаги използвайте витамин Е за локално приложение преди или след продължително излагане на слънчева светлина. Ултравиолетовите лъчи могат да разрушат дори половината от естествените запаси на витамин Е в кожата. Затова подсигурете нейната защита, като използвате слънцезащитен продукт, съдържащ витамините Е и C. 

Някои проучвания показват, че противовъзпалителният ефект на витамин Е може да предотврати много негативни влияния върху кожата, дори и ако се нанесе само след слънчева баня.

Витамин К: За млади и свежи очи

Той обичайно се съдържа в очните кремове, които съдържат и ретинол.

Доказано е, че витамин К (наричан още фитонадион) намалява тъмните кръгове под очите, защото подобрява съсирването на кръвта в нежните капиляри в тази зона - една от причините за появата на тъмни кръгове под очите. 

Според независимо проучване съвместното локално приложение на витамин К и ретинол води до значително подобряване на тъмните кръгове само след 4 месеца. Предполага се, че ретинолът усилва свойството на витамин К да прониква в кожата и да премахва тъмните участъци.

Как да го използваме: нанасяйте очни кремове, богати на витамин К и ретинол, вечер. В началото кожата ви трябва да се приспособи към ретинола и затова използвайте комбинацията им един или два пъти седмично, а после прилагайте по-често.
 

No comments:

Post a Comment

Популярни теми