Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Thursday, March 10, 2016

Фъстъчено масло – полезен източник на протеин и мастни киселини

 01 декември 2015 |  231

Фъстъченото масло е изключително популярен хранителен продукт сред трениращите. Фъстъченото масло се получава при смилането на изпечени фъстъци, като към него може да бъдат добавени растителни мазнини, овкусители или други ядки, за да подобрят иначе доста приятния му вкус. Фъстъченото масло е подходяща храна за всякакви възрасти, тъй като е богато на мононенаситени мазнини,ресвератролпротеини, витамин B3 и Е,магнезий, фолиева киселина, диетични влакна и антиоксиданти. Какво още трябва да знаем за фъстъченото масло?

Фъстъченото масло е изключително разпространен хранителен продукти, особено в англоезичните страни, където е издигнато в култ. То е познато още от времето на ацтеките, като фъстъченото масло е храната, която е поддържала енергийните им нива високи през целия ден. Естествено, от тогава са минали векове, но традицията на англоезичните страни да се хранят с фъстъчено масло се е запазила до ден днешен.
Какви са ползите от употребата на фъстъчено масло?

1.Доставя високи дози протеин – 2 супени лъжици фъстъчено масло съдържат около 7гр. изключително чист протеин. Ето защо фъстъченото масло е предпочитана закуска от професионални атлети и фитнес ентусиасти.Високото протеиново съдържание е предпоставка за изграждане на големи и плътни мускули. Освен, че е богато на протеин, фъстъченото масло има свойството да засища и да ви държи сит по-дълго.

2.Подпомага работата на сърцето – доказано е, че една лъжица дневно подобрява сърдечно-съдовата система и подобрява циркулацията на кръвта в тялото. Подобно на зехтина, фъстъченото масло съдържа висок процент ненаситени мастни киселини, които са от изключителна важност, когато целта ви е да подобрите общото си здраве. Когато се консумира в умерено количество, фъстъченото масло ще подобри работата на сърцето в пъти, сравнение с хората, които никога не са употребявали ядки.

3.Доставя калий на организма – повечето от нас приемат твърде много натрий през деня, което е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. Фъстъченото масло действа като отличен източник на калий, който успешно неутрализира негативните ефекти на натрия.

4.Придава енергия – както вече стана дума, фъстъченото масло съдържа големи количества от здравословните мазнини и белтъци. Това означава, че съдържа много калории, които ще подобрят енергийните нива в организма. Една лъжица на закуска ще подобри значително настроението ви през деня.

5.Помага ни да отслабнем – Да, това изглежда невъзможно, но със сигурност е вярно. Както написахме по-нагоре,фъстъченото масло засища за по-дълго, което е предпоставка за това, че тялото няма да има нужда от допълнителна храна, респективно калории, които стават излишни и се натрупват под кожата. Ето това е основната причина, поради която фъстъченото масло ни помага да отслабаваме.

Как да изберем фъстъчено масло?

Разбира се, не всяко фъстъчено масло е направено само и единствено от фъстъци, така че трябва да сме запознати с начините за проверка на качеството. Първо – погледнете процента на мазнини в 100гр. . Това е най-показателният фактор за качество на фъстъченото масло. Ето и още няколко бързи съвети за проверка на качеството:
  • Проверете дали на опаковката са отбелязани съдържащи се изкуствени съставки ( оцветители , овкусители )
  • Съдържанието на захар е решаващ фактор!
  • Внимавайте за съдържанието на натрий. Натуралните фъстъчени масла имат ниски нива на натрий.

източник: http://readyforlife.bg/
изт

No comments:

Post a Comment

Популярни теми