Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Thursday, March 10, 2016

Факти и здравни ползи от бразилски орех

Горите на Амазония крият някои уникални растения като едно от тях е бразилският орех, който е ендемит за този ареал (не съществува в никоя друга част на света). Освен изключително вкусни, неговите ядки са и много полезни, тъй като осигуряват на тялото някой от жизненоважните протеини и мазнини, а освен това и селен, от който зависят някой от основните процеси на тялото.

Бразилските орехови дървета могат да бъдат открити не само в Бразилия, но и в Боливия и Перу, като те са сред най-високите и най-дълголетните в тропическите гори на Амазония. Стеблото им е право и достига до над 50 метра на височина, като образува широка корона, която заема около 1/3 от него. Смята се, че този орех живее около 500-700 години. Всяко дърво дава приблизително по 300 плодни шушулки за един сезон. Те са доста големи и по форма наподобяват кокосовите орехи. Всяка черупчеста шушулка тежи до 2,5 килограма, като при падането от дървото се чува много силен трясък. По-интересното е, че черупката е толкова здрава, че дори при падане от такава височина, тя остава непокътната. В естествената им среда, за да се размножават орехите, те имат нужда от определен вид гризачи, които имат способността да правят отвори в черупката и да разпръскват семената, които в последствие покълнват.
Във всеки орех има между 10 и 25 семена, които са подредени в сегменти като при портокалите. Всяко семе от своя страна е обвито в индивидуална черупка, която е кафява на цвят. Ядливата част всъщност е ядрото, което има тристранна форма, на цвят е почти бяло, леко сладникаво на вкус и с тегло около 5 грама.
Полза за здравето от бразилския орех
1. Тези ядки са сред основните храни на местното население в Амазония, тъй като са висококалорични и съдържат много витамини и минерали.
2. В 100 грама бразилски орех се съдържат около 656 калории, като това се дължи на високата им масленост. Те са един отличен източник на ненаситени мастни киселини, като палмитолеиновата и олеиновата, които помагат изключително много за понижаването на лошия и повишаване на добрия холестерол в тялото.
3. Изследвания показват, че диетата позната като "Средиземноморска" (която включва и консумация на бразилски орехи), която е богата на полезни киселини, може да помогне за предпазване от коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт, а също така благоприятства за по-здравословен профил на кръвните липиди.
4. Ядките са източник и на витамин Е, като в 100 грама от тях се съдържат около 7,87 грама, което е над 50% от препоръчителните дневни дози. Този витамин е мощен антиоксидант, който разтваря липидите. Необходим е за поддържането на целостта в клетъчната мембрана на клетките на кожата, като по този начин я предпазва от въздействието на опасните свободни радикали.
5. Бразилските орехи съдържат ненадминати нива на селен. Едва 100 грама от тях осигуряват 1917 микрограма селен, което е 3485% от препоръчителния дневен прием. Това прави тази супер храна най-високият и напълно естествен източник на минерала. Дори само 1-2 ядки дневно са достатъчни за зареждане на тялото с необходимия селен, благодарение на който се предотвратява коронарната болест на сърцето, цирозата на черния дроб и много от разновидностите на рак. Той също така играе роля и в здравето на щитовидната жлеза, като подпомага метаболизма на йод и на критичните хормони. Тъй като щитовидната жлеза контролира метаболизма на тялото, тя ни помага да имаме по-стройна фигура, а нарушенията в хормоналния баланс обикновено води до затлъстяване. Селенът може да помогне и на прекалено слабите хора, тъй като подпомага повишаването на мускулната маса.
6. Освен селен, бразилският орех съдържа и калий, мед, манган, калий, магнезий, калций, цинк и фосфор . Манганът е важен ко-фактор на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза, докато медта предотвратява анемия и остеопороза.
7. Маслото от бразилски орех има приложение и в козметиката, като той помага за предпазване на кожата от изсушаване. Освен това е използвано и за направата на масажни олиа, както и в ароматерапията.

No comments:

Post a Comment

Популярни теми