Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, March 21, 2016

Сеченето - „детската” болест по растенията


Оптималните условия на отглеждане контролират патогена
Сеченето - „детската” болест по растенията

От качеството на произведения разсад зависи и успехът при по-късното отглеждане на растенията в градината и на полето. Успехът на разсадопроизводство в най-голяма степен зависи от опазването на младите растения от болести. 

Най-опасната болест по разсадите е сеченето.

Условията при които се отглеждат разсадите благоприятстват развитието на много патогени, които са в състояние за кратко време да нанесат непоправими щети. От тях с най-голямо значение е сеченето на разсада. Болестта напада само млади растения и критични са фазите от поникване до образуване на дървесина в стъблата. 

Сеченето е лесно за разпознаване - симптомите са потъмняване основата на растението на границата с почвата, стеблото придобива тъмен и воднист вид и растенията полягат. По-късно целите растения загиват на петна в лехите или съдовете, в които се отглеждат. При силно нападение и когато не се води борба петната постепенно се разширяват и могат да унищожат разсада до 100 процента. 

Сеченето по разсадите се причинява от няколко почвообитаващи патогенни гъби от родовете фузариум, ботритис, питиум, ризоктония и др. Тези гъби са силно разпространени в почви с високо съдържание на органично вещество, в каквито се отглеждат разсадите. Те се намират и в почвите на открито, но най-големи щети нанасят при отглеждането на разсади, когато стъблата на младите поникващи растения са най-нежни и уязвими.

Превантивни мерки срещу сеченето.

Най-важната мярка за предотвратяване на сеченето по разсадите и производството на здрав разсад е предварителното обеззаразяване на торопочвената смес и семената. 

Мерки при поява на сечене.

При поява на сечене по разсада е необходимо да се вземат незабавни мерки. Разсадът се третира с фунгуран ОН 50 ВП в концентрация 0,3% (30 г на 10 литра вода) или се полива с 0,15% разтвор на същия препарат (15 г на 10 литра вода) при разход 2 л/кв.м, така че разтворът да проникне в зоната на корените. Могат да се използват и други медни средства, като шампион 50 ВП (0,3%) или купроцин супер (0,4%). Засегнатите участъци задължително се ограничават, като се изгарят с 3% меден сулфат (30 г син камък на 1 л вода), като се унищожават и част от здравите растения на границата с болните.

Ако се установи силно нападение на разсадите от сечене е наложително използването на системни фунгициди. При тези случаи за пръскане на растенията през 7 дни се използват препаратите проплант 722 СЛ в концентрация 0,1% (10 мл за 10 литра вода), превикур 60 СЛ – 0,2% (20 мл за 10 литра вода) или топсин М – 0,1% (10 г за 10 литра вода). Същите разтвори могат да се използват и за поливане при разход 5-6 литра на 1 кв.м.

Оптималните условия ограничават развитието на сеченето.

Много важно условие за производството на здрав и жизнен разсад е поддържането на оптимална температура и влажност на въздуха в помещенията. Разликата между дневната и нощната температура не трябва да е по-голяма от 6-8°С. Поливането се извършва само с темперирана вода, т.е. с 2-3°С по-висока от тази на въздуха.

източник: http://sinor.bg/

No comments:

Post a Comment

Популярни теми