Ново

Идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята

  Страхотни идеи и хитринки за по-бързо справяне в кухнята с помощта на заготовки: Домати : белени, нарязани на кубчета и порционирани в тор...

Monday, March 28, 2016

Мака

За да се чувствате добре в кожата си, да сте спокойни и щастливи, да нямате дребни оплаквания, които влошават качеството на живот или по-сериозни здравословни проблеми, е важно да поддържате хормоналния си баланс. Спете достатъчно (7 – 8 часа), почивайте често, натоварвайте се физически – малко, но редовно, и се хранете здравословно. Може да и приемате билки или определени храни, които подпомагат хормоналния баланс.
Корен от Мака
Той е известен със свойството си да повишава нивото на хормоните. Особено добре се отразява на дамите по време на менопаузата. Намалява честотата на горещите вълни, успокоява, предразполага към по-качествен сън и премахва нощното изпотяване. Приема се на хапчета или на прах. За да уточните подходящото за вас количество, посъветвайте се с лекаря си.
Мъжете също взимат корен от мака – за повишаване на сексуалното желание, настроението и енергията.
Билката не влияе директно на хормоните. Тя доставя на организма вещества като калций, фосфор, витамин В1 и В2, мастни киселини. Именно на тях се дължи чудесния балансиращ хормоните ефект.
 Мака на прах
Витекс
Тази билка се използва за облекчаване на менструални болки и за стимулация производството на повече кърма от хилядолетия. Според изследвания на различни центрове за алтернативна медицина от цял свят тя е изключително ефективна за облекчаване на предменструални симптоми като болки в гърдите, запек, главоболие, гняв и потиснатост. Витекс помага за производството на пролактин – важен за нормалното отделяне на кърма.
 витекс
Кръстоцветни зеленчуци
Броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле, алабаш – те съдържат вещество, наречено индол-3-карбинол (I3C), което помага за поддръжката на хормоналния баланс и при мъже, и при жени. (Предлага се и като хранителна добавка, но преди да започнете да го пиете, задължително трябва да се консултирате с лекаря си.)
Соеви храни, кълнове и семена
Соеви храни, ленено семе, слънчоглед, бобови кълнове, грах – всички те са богати на фитоестрогени и ще ви помогнат по естествен начин да поддържате хормоналния си баланс.
Използвайте препоръчаните средства за превенция и ако имате хормонални проблеми, следвайте лечението, което ви е предписал вашия лекар. Хранителните добавки могат да се използват само като съпътстващи основното лечение. Самолечението не е добра идея. Използвайте силата на природата разумно.

No comments:

Post a Comment

Популярни теми